Skip to Content

Vijf vragen over blockchain en Bitcoins

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Een kaartje kopen voor een voorstelling van Jochem Myer of een token voor de fanclub van FC Barcelona. De toepassingen van blockchain zijn legio, maar het is de laatste tijd wat stil. En als we er wat van horen, is het negatief. Zo zouden cryptomunten zich vooral lenen voor de misdaad. Hoe zit het echt? En wat hebben verzekeraars aan blockchain? Innovatiedeskundige Martijn Minkenberg van het Verbond geeft antwoord op vijf vragen.

1. De eerste storm rondom de blockchaintechnologie is gaan liggen. Is de blockchain mislukt?

“Nee, mislukt zeker niet. Blockchain is lang gezien als een manier om met name die processen waarvoor tussenpersonen nodig zijn opnieuw te organiseren, maar zo simpel ligt het niet. Denk maar aan verzekeringen. Mensen vroegen zich af of verzekeraars wel nodig zijn om risico’s te kunnen delen. Dat is misschien niet (altijd) zo, maar verzekeraars zijn wel nodig om premies vast te stellen en allerlei andere processen in goede banen te leiden. Nu de ergste hype rondom blockchain voorbij is, zullen we meer en meer moeten nadenken over de manieren waarop we het succesvol kunnen toepassen.”

2. Blockchain ontwikkelt zich lastiger en minder snel dan verwacht?

“Het is maar wat je niet zo snel noemt. Internet heeft er een jaar of veertig over gedaan voordat het niet meer weg te denken is uit ons leven. Blockchain bestaat pas sinds 2008. In die zin is het alleen maar fijn dat de hype over is. Nu kunnen we in alle rust verder bouwen aan een architectuur waarin het beste van de blockchain-technologie wordt benut. Ik zie de blockchain als onderdeel van een motor van een auto. Je kunt straks geen autorijden met alleen blockchain onder de motorkap. Je hebt meerdere technologieën nodig.”

3. Wat is blockchain ook al weer? En wat kun je er mee?

“Volgens Wikipedia is blockchain een systeem dat kan worden gebruikt om gegevens vast te leggen. Dat kunnen bankoverschrijvingen zijn, maar het kunnen net zo goed afspraken zijn tussen meerdere partijen. Het grootste voordeel van blockchain is namelijk dat er maar één waarheid is. De voorbeelden wat je met blockchain allemaal kunt zijn legio, maar de meest genoemde zijn wel de internationale betalingen via Ripple of de waardeoverdrachten van een aantal pensioenfondsen. Daarnaast zie je dat de bitcoin steeds meer als een geldig betaalmiddel wordt geaccepteerd.”

4. Wat kunnen verzekeraars wel/niet met blockchain?

“Het klinkt misschien gek, maar we weten nu niet precies wat verzekeraars er wel of niet mee kunnen. Dat betekent dat we als sector juist veel moeten experimenteren. Je weet nu eenmaal niet altijd van tevoren of iets een succes wordt of niet, en dan kun je maar beter van de partij zijn. Experimenteren is leren. Bovendien, toen internet nog in ontwikkeling was, wisten we ook niet of het ooit mainstream zou worden. Ik kan me nog herinneren dat ik mijn eerste e-mail kreeg en me afvroeg wat ik daar in godsnaam mee moest. Als ik iemand nodig had, zou ik hem wel bellen. Moet je nu eens kijken hoe het werkt. De meest verstuurde appjes zijn de simpelste vragen als: waar ben je? Hoe laat ben je thuis? Als de trein vijf minuten is vertraagd, sturen alle reizigers een appje naar huis dat ze vijf minuten later zijn. En dat vinden we allemaal heel normaal.
Ik wil er maar mee zeggen dat ook verzekeraars met blockchain aan de slag moeten. En dat doen ze gelukkig ook. We hebben niet voor niets een kerngroep Blockchain binnen het Verbond die vooral hard aan het werk is met non-concurrentiële items als fraude, ketenbeheersing en nieuwe ontwikkelingen rondom mobiliteit. De kracht van blockchain zit namelijk niet op individueel, maar vooral op sectorniveau. Dat maakt de technologie ook razend moeilijk, want je moet vaak veel partijen bij elkaar brengen.”

5. Vorige week was de bitcoin behoorlijk negatief in het nieuws. Bitcoins en cryptomunten zouden enorm populair zijn onder criminelen, onder meer om wit te wassen of bedrijven af te persen. Dat wekt niet bepaald vertrouwen voor een zonnige toekomst?

“Eens, maar markant vind ik wel dat die bitcoin juist is ontstaan vanwege het wantrouwen tegen financiële partijen. Maar, eerlijk is eerlijk, als ik jou nu in bitcoins betaal, is er niemand die dat kan controleren. Een mooie dekmantel dus en het kan zelfs betekenen dat er een complete dekmanteleconomie in cryptomunten kan ontstaan. Dat stelt ons als sector voor een lastig dilemma? Moeten wij iets met cryptomunten? Moeten we misschien wel een eigen cryptomunt hebben? Niemand weet op dit moment wat de impact van cryptomunten is op de verzekeringswereld en mede daarom organiseren wij de bijeenkomst Kryptonite of Crypto Nightmare? DNB is die middag aanwezig om tekst en uitleg te geven over het toezicht op cryptomunten (zie ook kader). Wat zijn de verschillen tussen crypto coins, stable coins, digital currencies, enterprise coins? Wie het weet, mag het zeggen én er over meepraten. Namens het Verbond nodig ik alle geïnteresseerden, zowel van binnen als buiten de sector, van harte uit om daarover met ons van gedachten te wisselen. Denk mee, praat mee en doe mee. Tot dan?”

Toezicht op cryptomunten uitgesteld

Toezichthouder DNB houdt op 7 april een presentatie bij de Verbondsbijeenkomst Kryptonite of Crypto Nightmare? DNB-experts zullen dan onder meer ingaan op de nieuwe implementatiewet die aanbieders van cryptodiensten verplicht om zich te laten registreren. De wet vloeit voort uit de Europese richtlijn Anti-Money Laundering, waarmee witwassen en terrorisme via geldstromen moet worden bestreden. De implementatiewet zou eigenlijk op 10 januari ingaan, maar de wet moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. Een nieuwe invoeringsdatum is op dit moment nog niet bekend.

Wil jij ook in discussie met DNB over de wet? Of over andere risico’s met betrekking tot crypto’s en blockchain? Laat deze kans dan niet lopen. DNB doet niet alleen onderzoek naar de mogelijkheden van blockchain voor het betalingsverkeer, maar investeert ook in kennis van de technologie en experimenteert zelf. Zo blijkt uit een testnetwerk dat is gebaseerd op blockchain dat de techniek nog niet volwassen genoeg is om een rol te spelen in ons betalingsverkeer. Volgens DNB toont het onderzoek aan dat de technologie “zeker interessant is en wellicht op termijn mogelijkheden kan bieden voor de financiële wereld”.
Geef je nu op voor de bijeenkomst Kryptonite of Crypto Nightmare?, die het Verbond op 7 april van 14.00 tot 16.00 uur organiseert. Meer weten over crypto’s en DNB? Mail dan naar crypto@dnb.nl of abonneer je op de DNB-nieuwsbrief voor aanbieders van cryptodiensten.

 

 


Was dit nuttig?