Skip to Content

Voorkom koolmonoxidevergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Driekwart van de Nederlanders heeft geen koolmonoxidemelder in huis en maar liefst 72 procent weet niet waar de melder precies geplaatst moet worden. Dit blijkt uit een recente steekproef van de Nederlandse Brandwonden Stichting onder 1.000 respondenten. Om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen voert de stichting in februari samen met Brandweer Nederland de campagne: ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer'.

Jet Vroege, dossierhouder koolmonoxide bij Brandweer Nederland, schrikt van de cijfers. “Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide (CO) vrijkomt in huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. In de afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers.”

Misverstand

“Het is zelfs onder professionals een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht,” vervolgt Vroege. “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van de cv-ketel, haard, kachel of geiser zal CO met de warme lucht opstijgen. Daarom moet een CO-melder in die bepaalde ruimte aan het plafond bevestigd worden. Dit is ook het officiële advies van de Brandweeracademie, die hier onderzoek naar heeft gedaan.”

Tips om vergiftiging te voorkomen

  • Ventileer: Laat altijd een rooster of raam (op een kier) open staan.
  • Controleer: Laat een verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
  • Alarmeer: Plaats een CO-melder aan het plafond in de ruimte van het verwarmingstoestel.

Online kennistest

De kennistest van de Nederlandse Brandwonden Stichting leert je een CO-vergiftiging herkennen en vertelt je wat je moet doen als het alarm van de CO-melder afgaat. Ook ontvang je meer handige tips en adviezen.


Was dit nuttig?