Het kan je bijna niet zijn ontgaan. De Week van het geld is begonnen. Van 11-15 maart staat alles in het teken van geld. Of, nog specifieker, hoe jongeren hun geld de baas zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat twee derde de eigen financiële situatie laat beïnvloeden door influencers.
Volgens het onderzoek van Wijzer in geldzaken hebben veel jongeren (16 en 19 jaar) zich wel eens laten beïnvloeden door een influencer bij een financiële beslissing. Daardoor heeft 39 procent geld verdiend, 46 procent geld bespaard en 29 procent geld verloren. Overigens zijn jongeren die zelf (voor een deel) hun geld verdienen, minder beïnvloedbaar dan jongeren die geld van hun ouders of via studiefinanciering krijgen.
Geldproblemen
Het goede nieuws uit het onderzoek is dat zeven op de tien jongeren in het afgelopen jaar geen geldproblemen hebben gehad. Maar aan de andere kant geeft dertien procent meer geld uit dan er binnenkomt.
Rijk worden
In totaal hebben ruim duizend jongeren deelgenomen aan het onderzoek dat bestaat uit vier verschillende onderwerpen:
1. De huidige financiële situatie van jongeren
2. Welke verwachtingen hebben jongeren van hun financiële toekomst?
3. Hoe gaan ze om met verleidingen en uitgaven?
4. Wat is de invloed van infuencers?
Opvallend in het tweede thema is dat een derde van de mbo’s het te verwachten netto startsalaris overschat, terwijl dat bij hbo’ers en wo’ers ruim de helft is.
Daarnaast geeft bijna de helft van alle jongeren aan dat ‘rijk worden’ een van de doelen in hun leven is. Minder dan een derde verwacht dat die kans niet (heel) groot is, maar als ze rijk worden, dan is die kans het grootst met een eigen bedrijf (49 procent), door goede beleggingen (37 procent) of door het handelen in crypto (30 procent).
Verzekeraars in actie
Zowel tijdens als na de Week van het geld komen ook veel (medewerkers van) verzekeraars in actie. Op basisscholen wordt de gastles Fix je Risk gegeven, waarin de leerlingen van de groepen 7 en 8 eerst leren wat een risico, een polis en een premie is. Vervolgens gaan ze spelenderwijs aan de slag met een digitaal spel en ervaren ze letterlijk wat er allemaal mis kan gaan tijdens een schoolkamp, sportdag of verjaardagsfeestje. Hamvraag is en blijft steeds: wel/niet verzekeren?
Daarnaast zijn gastdocenten van verzekeraars actief op het mbo. Met de gastles Zelfverzekerd leren jongeren ontdekken welke verzekeringen voor hen relevant zijn.
Zelf een gastles aanvragen? Kijk in ons matchingsysteem. Werk je bij een verzekeraar en wil je een gastles geven? Neem dan contact op met de contactpersoon bij jouw organisatie of stuur een mail naar weekvanhetgeld@verzekeraars.nl.
Was dit nuttig?