Skip to Content

“Zo’n inbraak hakt er echt wel in”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De schrik was groot toen Marieke de Vries na een week Praag weer thuiskwam. “Alle laden en deurtjes van de kasten in onze huiskamer stonden open. Mijn blik ging automatisch naar de hoek van de kamer waar de Playstation van onze zoon staat. Toen ik zag dat die weg was, wist ik genoeg.”

De Vries was in de zomer van 2018 slachtoffer van een woninginbraak. En hoewel het aantal inbraken in 2018 met 5,7 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder, ontvangen verzekeraars nog steeds gemiddeld 175 inbraakclaims per dag. “Dat zijn omgerekend zeven slachtoffers per uur die een traumatische ervaring oplopen”, benadrukt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond.

De Vries kan daarover meepraten. “Ik herinner me het nog zo toen de agent afscheid nam na zijn bezoek aan ons huis. Hij raadde me aan om slachtofferhulp te zoeken, maar daar moest ik bijna om lachen. Dat was nergens voor nodig. Zo erg was het toch allemaal niet?”

Angstgevoelens
De Vries heeft zich een beetje vergist. “Ik had er last van dat er vreemden in ons huis waren geweest. Ze zijn ons hele huis door geweest en hebben alles doorzocht. In de slaapkamer hadden ze van alles op de grond gegooid en stonden ook de lades open van het kastje waar ik mijn ondergoed in bewaar. Ik heb alles eerst gewassen.”
Ook is ze in het begin bang om alleen thuis te zijn. “Als mijn man naar de voetbal was, durfde ik niet eens de was op zolder in de droger te doen. Ik vond dat heel kinderachtig en sprak mezelf dan streng toe, maar heb daar lang last van gehad. Het is nu bijna een jaar geleden en langzaam maar zeker beginnen die angstgevoelens te slijten.”

Zomer is populair
Uit de Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond blijkt dat het aantal inbraken daalt, maar de zomervakantie blijft populair bij het dievengilde. In de afgelopen vijf jaar noteerden verzekeraars gemiddeld 5.392 claims in juli, tien procent meer dan de 4.889 die ze in juni ontvangen. In augustus ligt het gemiddelde aantal nog wat hoger, met 5.574.
Opmerkelijk is verder dat verzekeraars in 2018 uit bijna alle provincies minder inbraakclaims kregen. Behalve uit Friesland dat juist een flinke stijging (11,6 procent) liet zien. De grootste daling vond plaats in Zeeland (-11,6 procent).

Tips om een (zomer)inbraak te voorkomen, zijn te vinden op de website van het Politiekeurmerk Veilig Wonen en op vanatotzekerheid.nl.


Was dit nuttig?