Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Blik op pensioen: De zalige slaap der wetendheid

“Hoe minder je aan je pensioen denkt, hoe beter je slaapt”, was de opwarmer van Japke-d. Bouma op het jaarcongres van de Pensioenfederatie eind oktober. Als fan van haar columns kon ik er wel om lachen en ik weet zeker dat ik niet de enige was.

Slaapverwekkend

Sterker nog, ik associeerde er gelijk op door, maar dan precies andersom: pensioen is saai en dus slaapverwekkend. Een beter middel voor een goede nachtrust is er niet.
Tegelijkertijd dacht ik ook aan al die mensen die nu verschrikkelijk hard werken aan de laatste uitwerking van het pensioenakkoord. Betrokken mensen die op dit moment heel veel aan pensioen denken - gelukkig maar - en die hopelijk wél goed slapen. De ambtenaren bij SZW die de wetgeving aan het voorbereiden zijn. Mijn collega’s die overuren draaien. Onze leden die actief meedenken en eindeloos veel impactanalyses maken - omdat het in de praktijk werkbaar moet zijn. Werkgevers en werknemers die hun hoofd breken over de transitie. En toezichthouders die mee kijken of het allemaal wel verantwoord is.

Lakmoesproef

Met onder aan de streep de lakmoesproef: de uitdaging dat alles uiteindelijk uitlegbaar moet zijn.
Aan mensen die er misschien wel helemaal niets over willen weten. Omdat ze graag rustig willen slapen. En daar lig ik dan weer wakker van. Want je kunt uitleggen totdat je een ons weegt, maar als iemand er niet aan wil denken, heeft het niet heel veel zin. Misschien moeten we ook hier wel de andere kant op associëren. Laat iemand niet aan zijn pensioen ‘moeten’ denken, maar zorg dat pensioen aan hem of haar denkt.
Hoe? Door er als ‘pensioen’ te zijn op de momenten dat het ertoe doet. Bijvoorbeeld bij de start van een nieuwe baan, of wanneer je privésituatie verandert. Momenten waarop de adrenaline vaak door je lijf giert en je toch niet kunt slapen. En waar het niet alleen over emoties gaat, maar ook over geld.

Loonstrookje

Sluit daarnaast aan op logische momenten, zoals de belastingaangifte of je loonstrookje. Daarop zie je hoeveel je al hebt gespaard en wat je dus straks extra krijgt. Een uitstapje naar mijnpensioenoverzicht.nl is zo gemaakt.
En, last but not least, natuurlijk nog het echte moment van de waarheid: de dag dat je pensioen wordt uitgekeerd. Als het goed is, is het dan geen grote verrassing meer wat je krijgt. Tot die tijd heb je als een roosje geslapen; niet omdat je er niet aan wilde denken, maar omdat je er niet meer aan hoefde te denken. Je wist immers hoe het zat.

Ik doe met een gerust hart mijn ogen dicht. Welterusten allemaal, in de zalige slaap der wetendheid.

Floske Weehuizen is beleidsadviseur Pensioenen bij het Verbond van Verzekeraars

 


Was dit nuttig?