Skip to Content
Verzuimontzorgverzekering

Directeur Harold Herbert ondertekende eind vorig jaar namens het Verbond het nieuwe convenant ‘Sterk door Werk’ 2024-2026. Hiermee wordt de samenwerking verdergezet om mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam naar werk te begeleiden en uitval op de werkvloer door psychische klachten te voorkomen. “Aansluiting bij Sterk door Werk is voor ons een kans om bij te dragen aan preventie en herstel bij psychisch verzuim.”

Het convenant ‘Sterk door Werk’ 2024-2026 is een initiatief waarin verschillende betrokken partijen samenwerken om mensen met een psychische kwetsbaarheid te ondersteunen in hun werkzame leven of de weg ernaartoe.

Echte werk ligt bij de verzekeraars

Volgens Herbert is de kracht van de branchevereniging dat het de juiste partijen met elkaar weet te verbinden: “Wij maken ons hard voor een goed functionerend systeem bij ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, zodat mensen die ziek worden op de juiste manier worden bijgestaan en inkomenszekerheid krijgen. Zelf zijn wij geen uitvoerende partij in het proces van werkhervatting na ziekte. Het échte werk – het re-integreren en het behouden van mensen in hun werk – dat doen onze leden, in samenwerking met de werkgever, werknemer en bedrijfsarts. Als Verbond ondersteunen we onze leden en daarom willen we ze voorzien van de best mogelijke en meest actuele kennis, inzichten en ervaringen die zij kunnen inzetten om werkhervatting te bevorderen.”

"Als Verbond ondersteunen we onze leden en daarom willen we ze voorzien van de best mogelijke en meest actuele kennis, inzichten en ervaringen die zij kunnen inzetten om werkhervatting te bevorderen."

Maatwerk essentieel

Herbert legt verder uit dat de aansluiting bij het convenant niet alleen zorgt voor het vergroten van kennis en ervaring van de leden, maar ook voor de praktijkgerichte toepassing van deze kennis: “Wat inkomensverzekeraars vaak doen, is zorgen dat mensen bij hun eigen werkgever kunnen blijven werken, als ze ziek worden. Dat kan bij een breuk van een been, maar bij langdurige psychische problemen kan een verandering van werkgever soms een betere oplossing zijn. Zo’n proces gaat niet vanzelf, en werknemers hebben daar actieve steun bij nodig. Dat is maatwerk, en daar kunnen wij in onze branche van verzekeraars nog veel leren.”

Een initiatief waar verzekeraars volgens hem inspiratie uit kunnen halen, is het zogenaamde Individuele Plaatsing- en Steunprogramma (IPS). “Hierbij kunnen verzekeringsorganisaties onderzoeken wat ze het best kunnen doen qua begeleiding. Plaats je mensen met psychische problemen bijvoorbeeld het beste apart of midden in de organisatie? Wat werk wel of niet in de praktijk? De kennis en ervaring uit het IPS kan hier antwoorden op geven.”

De directeur geeft aan met mensen te hebben gesproken die geweldige ervaringen hebben met dit programma. “Het IPS biedt verzekeraars nieuwe inzichten in hoe ze werkplekken kunnen aanpassen aan de behoeften van medewerkers met psychische kwetsbaarheden en hoe ze hen kunnen ondersteunen bij het vinden en behouden van werk.”
Om deze reden is het Verbond ook verbonden aan de stuurgroep Sterk door Werk. “Hierbij willen we vooral eerst veel kennis opdoen om deze kennis vervolgens te delen met onze leden. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen via webinars of het delen van best practices. Op die manier willen we verzekeraars helpen om het oplopende ziekteverzuim te remmen en ervoor te zorgen dat mensen niet afglijden naar grotere problemen waardoor ze nog meer zorg moeten krijgen. De stuurgroep en het bijbehorende netwerk is voor ons een rijke bron van informatie”, vertelt Herbert enthousiast.

Harold Herbert


Logische stap

Het toetreden tot het convenant ziet Herbert als een logische stap voor de sector. “We hebben regelmatig gesprekken met GGZ-organisaties en zijn actief betrokken bij projecten over bijvoorbeeld het herkennen van stress en burn-outklachten. Gezien de omvang van het aantal psychisch kwetsbare mensen in ons land, is deze samenwerking voor ons cruciaal om ons voor te bereiden op waar we de komende jaren mee te maken krijgen. We zien de samenwerking als een kans om actief bij te dragen aan zowel de preventie als het herstel van psychisch verzuim. We staan achter de centrale missie van ‘Sterk door Werk’, ook wij willen mensen weer aan het werk krijgen- op een plek die bij ze past.”

"Plaats je mensen met psychische problemen bijvoorbeeld het beste apart of midden in de organisatie? Wat werkt wel of niet in de praktijk? De kennis en ervaring uit het IPS kan hier antwoorden op geven."

Andere initiatieven rond psychisch verzuim:

• Het Verbond van Verzekeraars maakt samen met een groot aantal andere stakeholders deel uit van de kerngroep brede maatschappelijke samenwerking burn-out klachten (BMS) gericht op het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting en burn-out door middel van een brede samenwerking met een actief stakeholdernetwerk bestaande uit uiteenlopende experts van kennisinstituten (TNO, Trimbos, GGZ), sociale partners en branche- en beroepsverenigingen;

• Een aantal grote verzekeraars participeert het onderzoek DESTRESS van de UVA. Met een consortium aan specialisten wordt de komende jaren gewerkt aan interventies om stresssignalen eerder te herkennen en aan gerichte programma’s om uitval door psychische klachten (depressies) te verkorten en te voorkomen;

• Verzekeraars en arbodiensten doen momenteel samen met onder andere het UMCG onderzoek naar het vergroten van de eigen regie van (psychisch) zieke werknemers in het herstel en re-integratieproces, door het vroegtijdig aanbieden van extra gespreksmomenten (project ERIRE). Hiermee wordt beoogd om werknemers die zijn uitgevallen (dat kan zijn door een psychische oorzaak) weer sneller aan het werk te helpen.

Sociale waarde

Werk speelt een cruciale rol in het herstel van mensen met een psychische kwetsbaarheid, benadrukt Herbert: “In de financiële sector zijn we soms geneigd primair naar de economische kant te kijken, maar werken betekent zoveel meer. Een baan verschaft je niet alleen een inkomen, maar ook een sociaal netwerk en het gevoel ergens bij te horen. Als mensen zich nuttig voelen, kunnen ze beter omgaan met hun psychische klachten.” Herbert is duidelijk over de betrokkenheid van het Verbond bij het convenant: “We willen bijdragen aan het succes van dit convenant. We hebben als verzekerende partij een belangrijke rol in preventie en re-integratie, en zijn vastbesloten veel te leren van de bestaande kennis. We zijn enthousiast over de samenwerking en zijn ervan overtuigd dat we samen een verschil kunnen maken.”


De ambitie van het Verbond van Verzekeraars is tot slot duidelijk: samen met andere partijen de werkhervatting voor mensen met psychische kwetsbaarheden verbeteren en uitval door psychische klachten voorkomen. “Een gezonde werkvloer is uiteindelijk voor iedereen voordelig, voor de werknemer, werkgever én de samenleving als geheel.”

(Tekst: Christel Dieleman)