Skip to Content

AI-Act van kracht: wat betekent dit voor levens- en zorgverzekeraars?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Op woensdag 13 maart 2024 stemde het Europees Parlement in met de AI-Act: een verordening die eisen stelt aan AI-systemen die bedrijven in Europa gebruiken. Levens- en zorgverzekeraars zijn ingedeeld in de ‘hoog risico categorie’. Voor deze categorie gelden de zwaarste eisen bij het toepassen van AI-systemen richting hun klanten. Wat betekent dit?

Levens- en zorgverzekeraars vallen dus onder artikel 6 lid 2, die verwijst naar bijlage 3. Daar vinden we de passage, die bepaalt dat zorg- en levensverzekeringen onder de hoog risico categorie vallen:

AI systems intended to be used for risk assessment and pricing in relation to natural persons in the case of life and health insurance.

Guidance vanuit EIOPA

EIOPA werkt aan guidance (voorzien voor 2024) waarbij EIOPA naar verwachting ook in zal gaan op de overlap tussen de eisen uit de nieuwe wet en het bestaande risicomanagement dat onder Solvency II verplicht is. Het Verbond volgt dit op de voet. Voor de zomer organiseert het Verbond een eerste webinar over de eisen uit de AI-Act.

AI-Act in fases van kracht

Dit voorjaar is de AI-Act gepubliceerd in het officiële publicatieblad van de EU. Twintig dagen later treedt de wet in werking. Bedrijven die onder de AI-Act vallen, kunnen zich gaan voorbereiden op de wet aan de hand van de min of meer definitieve tekst van de wet (waar het EP over stemde). Er is dus nog geen definitieve tekst, daar wacht men nu op. 
Naar verwachting eind 2024 zijn titel 1 en 2 van toepassing: vanaf dat moment zijn bepaalde vormen van AI verboden, zoals beschreven in artikel 5. Denk aan AI- systemen die ‘subliminale technieken’ gebruiken om het gedrag van mensen te verstoren wat leidt tot fysieke en/of psychologische schade. Of denk aan biometrische systemen voor identificatie op afstand in real time. Een hele mond vol, maar in het kort ‘Chinese toestanden’, waarbij burgers gevolgd worden en een score krijgen, afhankelijk van hun sociale gedrag. Let wel: bedrijven zullen willen aantonen dát zij dit soort systemen niet gebruiken. Daarom is het raadzaam alvast een register aan te leggen van alle AI-systemen die een bedrijf gebruikt. Om straks aan te tonen dat je geen verboden artikel 5-technieken gebruikt.

In het tweede kwartaal van 2025 moet iedere lidstaat een toezichthouder aangesteld hebben die de algemene AI-regels moet toepassen. In het voorjaar van 2026 is de volledige AI-wet van toepassing. Na 36 maanden gelden ook de regels voor AI-systemen die onderdeel uitmaken van veiligheidssystemen (artikel 6 lid 1), zoals AI in de automatische piloot van een vliegtuig.

Handzaam overzicht

Op LinkedIn buitelen de deskundigen over elkaar heen om deze wet te duiden. Dat leidt soms tot mooie handzame overzichten, zoals de volgende tijdlijn van Miguel Valle del Olmo:

Klik op het plaatje om te vergroten.

Shutterstock 2320781927

De AI-act voor verzekeraars 29 mei 2024

  • 29-5-2024
  • Webinar
  • Toepassing wet- en regelgeving
shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?