Onze leden noemen ‘Impact cyberrisico’s op het eigen bedrijf’ als belangrijkste trend van dit jaar in de verzekeringssector. De top 3 bestaat verder uit ‘ Verdere digitalisering van het interne bedrijf’ en ‘ Aandacht voor de menselijke maat’, twee trends die vorig jaar ook al zeer hoog scoorden. Nieuw in de top 10 is tenslotte ‘Invloed van generatieve AI op bedrijfsprocessen en businessmodellen’.
Dit blijkt uit de elfde Trendenquête van het Verbond van Verzekeraars.
In 2023 bestond de top drie nog uit de inzet van data analytics en Big data en AI, de menselijke maat en aandacht voor schadelastbeheersing. Nu AI los is gekoppeld als aparte trend, zakt de voormalige nummer 1 ‘Inzet data analytics en Big data’ naar de negende plaats.
Top 10 meest impactvolle trends in 2024
1. Impact cyber risico’s op het eigen bedrijf (12)
2. Verdere digitalisering van het interne bedrijf (4)
3. Aandacht voor de menselijke maat (2)
4. Het terugbrengen van de bedrijfskosten (10)
5. Aandacht voor schadelastbeheersing (3)
6. De (Europese) regel- en toezichtdruk (11)
7. Klimaatadaptatie, energietransitie en duurzaam schade verzekeren (7)
8. Reputatieverbetering en klantbelang centraal (8)
9. Inzet data analytics en Big data (1)
10. Invloed generatieve AI op bedrijfsprocessen en businessmodellen (nieuw)
(...) = ranking in 2023
Europese regel- en toezichtdruk terug in top tien
De trends in de top 10 zijn grotendeels dezelfde als vorig jaar, ‘(Europese) regel- en toezichtdruk’ staat weer terug in de top 10. Vorig jaar was ‘Impact van inflatie’ nog een probleem dat veel aandacht kreeg in de media, maar zakt dit jaar van 9 naar 17. Ook ‘Krapte arbeidsmarkt en aantrekkelijkheid verzekeringssector voor personeel’ lijkt voor onze leden een iets minder urgent probleem momenteel en zakt net buiten de top 10 naar nummer 11.
Over de trendenquête
Deze enquête is een momentopname en biedt een indicatie van wat leden belangrijk vinden. De uitkomsten worden onder andere gebruikt bij het vaststellen van de koers van de sector, bij congressen en seminars én zijn door leden te gebruiken met bronvermelding.
Was dit nuttig?