Skip to Content

Fit for the Future!

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Ben jij fit in de toekomst en leef je langer door data? Die vraag stond vanmiddag centraal tijdens het event Fit for the Future dat het Verbond samen met Zorgverzekeraars Nederland in Den Haag organiseerde.

Dagvoorzitter Martijn Minkenberg liet er in zijn opening geen twijfel over bestaan: “We moeten de discussie echt gaan voeren wat we kunnen, willen en moeten met data over je gezondheid?” Hij gaf het veelzeggende voorbeeld van Singapore dat op een bevolking van zes miljoen mensen één miljoen fitbits uitdeelt. “Goed idee?”, vroeg hij de zaal. Slechts een paar handen gaan de lucht in. Het is een bevestiging voor Minkenberg dat het hoog tijd is voor een brede discussie.

Briljante businessmodellen

Na Minkenberg was het de beurt aan Jeroen Kemperman, auteur van een reeks boeken onder de titel Briljante Businessmodellen. “Ik ga een puzzel met u delen. De antwoorden heb ik nog niet, maar de vragen wel.”
Volgens Kemperman zijn ‘wij’ vooral goed in het zorgen dat mensen niet dood gaan, maar is de zoektocht naar een doorbraak op een ander terrein noodzakelijk. “We moeten niet alleen de zorg betalen en regelen, maar ook de gezondheid verbeteren.”
Hij had daar ook wel de nodige suggesties voor, waaronder het meer naar huis brengen van de zorg. “Ongeveer de helft van de zorg die in het ziekenhuis plaatsvindt, kan ook thuis gebeuren.” Voorbeelden zijn onder meer nierdialyse en diabetes. “Vroeger kon je wachten tot je een lichaamsdeel ging verliezen als je diabetes hebt, terwijl we nu het proces bijna aan het omkeren zijn. En op het terrein van de nierdialyse is een apparaat in ontwikkeling dat draait op nanotechnologie. Dat vergt een enorme investering, maar heeft ook veel potentie. De nierdialyse kost voor een patiënt die vier keer per week naar het ziekenhuis moet ongeveer honderdduizend euro. Het is veelbelovend om dergelijke zorg naar huis te brengen.”

Europese varianten

Kemperman ging in een razend tempo door zijn lezing heen en liet de zaal bijna in vertwijfeling achter. “Als wij hier geen Amazon willen en geen Chinezen, dan hebben we Europese varianten nodig. De puzzel is namelijk dat we een Nederlands zorgstelsel overeind moeten houden en moeten zorgen dat we geen Amerikaans systeem krijgen dat alleen voor de happy few is. Het belang van de patiënt moet centraal staan, maar de grote vraag is wie de algoritmen bestuurt? Mijn vraag aan jullie is: wat moeten patiënten, zorgverleners, overheden en verzekeraars doen om te borgen dat een goede gezondheid toegankelijk blijft voor iedereen?”
Kemperman werd – voor een deel – op zijn wenken bediend. Na hem stond Catelijne Muller op het programma met een afgewogen verhaal over ‘responsible AI’ en de rol van Europa. Nieuwsgierig naar haar visie? Lees dan onze Longread over Artificial Intelligence, waarin Muller antwoord geeft op de vraag wie volgens haar ‘in command’ is.

Shutterstock 2350151941

ESG Tech & Data event, 14 mei 2024

  • 14-5-2024
  • Bijeenkomst
  • Vakkennis
Shutterstock 2320781927

De AI-act voor verzekeraars 29 mei 2024

  • 29-5-2024
  • Webinar
  • Toepassing wet- en regelgeving

Was dit nuttig?