Skip to Content

Funderingsschade als groeiend probleem (3)

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Een miljoen woningen in ons land lopen de komende dertig jaar het risico om met funderingsschade te maken te krijgen. Hoe komt dat? Hoe ontstaat het? En, nog belangrijker, hoe lossen we het op? Deze en nog veel meer vragen zijn beantwoord tijdens het webinar dat het Verbond onlangs organiseerde.

In dit derde en laatste deel van onze serie over funderingsschade als groeiend probleem vertelt ervaringsdeskundige Jan Dogterom, maker van de documentaire Als je huis verzakt, zijn verhaal.
In 2015 koopt Jan, samen met zijn partner Juul Böckling een huis in de Crabethstraat in Gouda. In december van dat jaar verhuizen ze naar hun nieuwe woning.

Wijk Bloemendaal

“Ik kom uit die streek en wist allang dat de grond daar zacht is. De woningen zakken in Gouda, in het centrum en in de wijk Bloemendaal helemaal. Ons huis was ook verzakt, onder meer door de slechte bodem, maar gelukkig was er al funderingsherstel geweest. Bovendien wilden we er graag wonen. Het leek verder solide en het huis staat in een mooie straat op een handige plek.”

Nieuwe riolering

“In 2016 wordt onze straat opgeknapt. Er komt een nieuwe riolering en een mooie vlakke bestrating. Wij zijn er blij mee. Maar er gaat helaas iets mis. De woningen gaan opnieuw verzakken en wel zodanig snel dat er ineens iemand aan onze voordeur staat: ‘Er moet iets gebeuren. Die zakking gaat veel te hard’.”

Lamgeslagen

“Wij zitten in een blokje met in totaal acht panden. In het begin is iedereen lamgeslagen. Je hebt geen idee wat het allemaal gaat kosten en waar je moet beginnen. Het is zo ontzettend moeilijk om je voor te stellen wat er allemaal onder je huis zit. Wij hoorden bedragen tussen de vijftig- en honderdduizend euro en dachten alleen maar: zoveel zal het toch niet zijn?”

Veel geld

“Met je buren praten over geld is al niet makkelijk, maar we hadden ook geen idee hoe we het moesten aanpakken. En als je niet weet hoeveel iets kost en hoe je dat moet betalen, dan kijk je het eerst even aan en schuif je het voor je uit. Toch is het in verhouding bij ons heel snel gegaan. De schade is in 2016 aan het licht gekomen en in 2019 zijn we begonnen met het herstel. Dat lijkt lang, maar bij funderingsproblematiek betekent ‘heel snel’ vaak al een paar jaar.”

Ga in gesprek

“Als ik nu terugkijk, zou ik tegen andere gedupeerden, maar ook tegen geldschieters willen zeggen: ga met elkaar in gesprek. Bewoners moeten weten hoe groot de schade is en zo snel mogelijk op zoek gaan naar deskundige hulp. Het belangrijkste is namelijk dat je weet wat er aan de hand is en begrijpt hoe het moet worden aangepakt. Onder ons huis zitten houten palen die tussen de 18 en 20 meter lang zijn. Die palen kunnen verrotten, zowel aan de boven- als aan de onderkant. In het ene geval doordat het grondwater te laag staat. Dan komt er zuurstof bij en begint de paal te rotten. Het andere geval is dat bacteriën onder water de paal letterlijk opeten.”

Geld

“Het tweede punt is geld. Een verzakking kost veel geld om te herstellen en daar moet je (op tijd) over nadenken. Dat geldt ook voor een geldverstrekker. De waarde van het onderpand zakt letterlijk weg in de grond. Als hij jou geld heeft verstrekt voor een huis dat niet in orde is, kan hij zelf ook in de problemen komen. Een geldverstrekker moet daarom eigenlijk eisen dat de fundering wordt hersteld. Dat is een vervelende boodschap, maar wel noodzakelijk.”

Buren

“Het derde punt betreft de buren. Je zit vaak met meer mensen in hetzelfde schuitje en moet het eens zien te worden. Dat is niet makkelijk. Je hebt soms woorden, of zelfs ruzie, maar moet er wel uitkomen met elkaar. Als je mazzel hebt, woont er iemand in jouw blokje die verstand van zaken heeft en bijvoorbeeld de zoektocht naar de juiste aannemer kan versnellen. Of die contact legt met de gemeente om vergunningen aan te vragen. Je hebt iemand nodig die ervoor zorgt dat het proces gaat lopen. Daarom doe ik graag een oproep aan gemeenten: faciliteer de funderingsproblematiek.”

Souterrain als werkplek

“We zijn nu bijna zes jaar verder. Wij hebben alles achter de rug. De fundering is hersteld. Ik zit nu in de kelder. Bij het herstel is een souterrain aangelegd en dat is een fantastische werkplek geworden. Zeker voor een filmmaker, want het is hier heerlijk stil. Ik zit hier nu met een glimlach, maar het herstel heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Ik hoop dan ook dat de film Als je huis verzakt bijdraagt aan bewustwording en de juiste kennis. Want als er één ding is dat ik heb geleerd, dan is het wel dat je inzicht in de aanpak van funderingsproblemen nodig hebt als je eigen huis verzakt.”

Jan Dogterom is van huis uit architect en projectontwikkelaar. Zijn film Als je huis verzakt bevat inhoudelijke bijdragen van diverse deskundigen.

Deel 1 en deel 2 gemist?
Dit was het derde en laatste deel in onze serie over funderingsschade. Eerder verscheen in deel 1 het verhaal van deskundige Jan-Jurjen Timmer van EMN Expertise. En in deel 2 vertelden directeur Frank van Lier van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) en zijn collega Don Zandbergen meer over de omvang van de schade. 

Deltaplan Funderingsschade
Samen met het KCAF, de Vereniging Eigen Huis, woningbouwcorporaties (Aedes) en de hypotheekaanbieders (Nederlandse Vereniging van Banken) heeft het Verbond van Verzekeraars in maart 2022 een manifest aan politiek Den Haag aangeboden. Onder de noemer Deltaplan Funderingsschade vragen die partijen om meer steun voor huiseigenaren en roepen ze het rijk om meer de regie te nemen. Meer lezen? 



Was dit nuttig?