Skip to Content

Gezond tijd- en plaatsonafhankelijk werken: waar moet je op letten?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Op een gezonde manier tijd- en plaatsonafhankelijk werken, ofwel thuiswerken in tijden van Corona: Hoe doe je dat? Wat kan de leidinggevende of coach/begeleider doen om je hierin te ondersteunen? Op Gezondverbond.nl krijg je antwoord op deze vragen en nog veel meer.

Het hoofdstuk tijd- en plaatsonafhankelijk werken (TPOW) is helemaal vernieuwd in de Arbocatalogus op gezondverbond.nl. De teksten zijn nog niet goedgekeurd door de Inspectie SZW, maar gezien het belang van gezond TPOW kunnen verzekeraars er wel alvast mee aan de slag. Naast aandacht voor thuiswerken gaat het ook over flexibele werkplekken en op andere plekken werken. Ook kan je informatie vinden  over hoe een goede visie en beleid eruit kunnen zien, leiding geven op afstand, over pauzes en focus kunnen houden. Uiteraard zijn voorlichting en instructie ook onderdeel van deze catalogus net als een overzicht van wat er voor jou mogelijk en verplicht is. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken kan grote voordelen bieden, denk bijvoorbeeld aan flexibiliteit en zelfstandigheid/zelfsturing. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Het is belangrijk dat organisaties en werknemers deze manier van werken bewust en zorgvuldig toepassen. Op Gezondverbond.nl leer je hoe je dat doet. Doe er je voordeel mee en kijk wat jouw organisatie hiermee kan.

Juiste stappen

Een goede individuele aanpak voor gezond TPOW voldoet aan de volgende kenmerken en stappen:

  • Je bent in staat je eigen risico’s bij TPOW in kaart te brengen.
  • Je kan je werkplek, waar die ook is, zelf aanpassen met behulp van voorlichting en instructie. Als dat nodig is, kan je hierbij ondersteuning krijgen.
  • Beschik je over een laptop, tablet of smartphone? Dan weet je (kennis) hoe en met welke hulpmiddelen je op een gezonde manier met deze apparaten kunt werken.
  • Leidt beeldschermwerk tot lichamelijke klachten? Dan kan je een afspraak maken met de bedrijfsarts. Langs deze weg of na een verzoek kan je geadviseerd worden over je werkplek door een deskundige.
  • Kan je niet meer werken door TPOW? Dan ontvang je bij je re-integratie gerichte begeleiding om te voorkomen dat de klachten terugkeren of verergeren. 

Werkdruktemeter

Daarnaast werkt het Verbond van Verzekeraars hard aan een Werkdruktemeter, die naar verwachting begin volgend jaar wordt gelanceerd. Deze meter is bedoeld om het werkplezier te meten van medewerkers bij verzekeraars, met als uiteindelijk doel het onderwerp werkdruk bespreekbaar te maken en te houden. 


Was dit nuttig?