Skip to Content

Van Wijngaarden werkt als casemanager bij HCS, een dienstverlener voor duurzame inzetbaarheid, verzuim, sociale zekerheid, opleiding en detachering. Zij is een van de 250 HCS-medewerkers die zich dagelijks bezighouden met de ondersteuning van werkgever en werknemer bij verzuim. “Wij hebben deelgenomen aan het ERIRE-project, omdat we graag meehelpen Nederland beter te maken. De wereld van werk verandert continue en wij geloven er heilig in dat het goed is om medewerkers zelf het stuur in handen te geven.”

Eigen Regie In RE-integratie (ERIRE) 

Samen met arbodiensten, re-integratiebedrijven en de wetenschap zijn verzekeraars een project gestart waarbij de eigen regie van zieke werknemers centraal staat. Dit zogenoemde ERIRE-project, Eigen Regie In RE-integratie, moet zorgen voor een snellere re-integratie. 

Bij het project, dat wordt uitgevoerd door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), zijn veel verschillende partijen betrokken. Naast het Verbond van Verzekeraars doen namens de sector ook a.s.r., de Goudse, elipsLife en Nationale-Nederlanden mee. Tijdens het webinar Eigen regie bij re-integratie werd niet alleen duidelijk hoe het project werkt, maar zijn ook de eerste conclusies gedeeld.  

In het eerste deel van een serie artikelen hebben twee onderzoekers van het UMCG die eerste bevindingen gedeeld. In dit tweede deel vertelt casemanager Brigitte van Wijngaarden van arbodienst HCS over de praktijk van de eigen regie. En in het laatste deel komt een business development manager van re-integratiebedrijf Staatvandienst aan het woord.

Eigen-regiegesprekken

HCS is in april 2024 met het ERIRE-project van start gegaan en heeft zo’n zeventig medewerkers benaderd. In totaal heeft het bedrijf vijftig Eigen regiegesprekken gevoerd, waarvan Van Wijngaarden er 31 voor haar rekening heeft genomen. “Juist doordat wij veel verschillende klanten hebben, heb ik ook met veel verschillende werknemers gesproken. Waaronder een chauffeur, een apothekersassistent, een horeca- en een administratief medewerker gesproken. Ongeveer een week voor de gesprekken heb ik informatie, een vragenlijst en een animatie gemaild. Tijdens het gesprek zijn we daar nader op ingegaan en uiteraard heb ik de werknemers gemotiveerd om tijdens de re-integratie in actie te komen. Daarnaast heb ik de werknemers voorbereid op het gesprek met de bedrijfsarts en de leidinggevende. En aan het einde van het Eigen regiegesprek volgt standaard de vraag of de medewerker na zestien weken verzuim een Eigen perspectiefgesprek wenst.”

Afwachtende houding

Van Wijngaarden weet uit ervaring dat werknemers vaak een afwachtende houding aannemen. “Ze willen meestal de afspraak met de bedrijfsarts afwachten. Bij het ERIRE-project wordt een medewerker veel meer geactiveerd. Soms waren werknemers echt verbaasd dat ze zelf al een start met de re-integratie konden maken, in overleg met de leidinggevende.”
Ook het vooraf toesturen van de vragenlijst werkt volgens haar goed. “Ik heb gemerkt dat de meeste werknemers daardoor al voor het Eigen regiegesprek aan het denken zijn gezet. Sterker nog, een groot deel gaf aan zelf graag actie te willen ondernemen. Bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met de werkgever of door zelf een oplossing te bedenken om eerder weer aan het werk te kunnen. Het Eigen regiegesprek heeft echt een positief effect op de rest van het verzuim.”

"De meeste werknemers worden al voor het gesprek aan het denken gezet. Het Eigen regiegesprek heeft echt een positief effect"

Bewust van eigen rol

De conclusie van Van Wijngaarden is helder. Ze is zeer positief over de eigen regie bij re-integratie. “Werknemers zijn zich door het ERIRE-project niet alleen bewust van hun eigen rol, ze ondernemen ook echt actie. Normaal gesproken komt die eigen rol pas aan de orde bij het plan van aanpak of als de werknemer niet meewerkt aan de re-integratie. Veel later in het traject dus.”
Van Wijngaarden is er dan ook van overtuigd, dat de Eigen regiegesprekken de verzuimduur kunnen verkorten, preventief kunnen werken én een positieve bijdrage kunnen leveren aan het verzuimproces in het algemeen. “Het is nog even afwachten op de definitieve cijfers van het onderzoek of de WIA-instroom daadwerkelijk afneemt, maar ik ben fan.”

In het derde en laatste deel van de serie Hoe ziek is Nederland? vertelt Denise Vlug (Staatvandienst) over haar ervaringen met de Eigen perspectiefgesprekken.