Skip to Content

Hoe ziet AI eruit in de EU in 2025?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Accountancybureau PWC is van mening dat de toekomst van AI te vatten is in ruwweg vier scenario’s. Toch is moeilijk te voorspellen welke invloed AI op ons leven gaat krijgen. De toekomst hangt immers niet alleen af van verdere technologische, maar ook van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, aldus PWC in het rapport ‘The many futures of AI’.

De ‘extreme’ scenario’s zijn gebaseerd op twee vragen of onzekerheden: gaan de overheden de ontwikkeling van AI actief stimuleren en sturen of laten ze dat aan de vrije markt over? De tweede vraag gaat in op regelgeving: passen de overheden strikte regelgeving toe rond het verzamelen van data, de ontwikkeling van algoritmes en de marktmacht van grote techbedrijven of geven ze de voorkeur aan ‘vrijere’ regelgeving die (mogelijk) leidt tot een innovatief klimaat?

Wat is van belang voor Nederland?

Het rapport laat zien wat de gevolgen zijn van keuzes die overheden maken en waarop bedrijven zich kunnen voorbereiden, aldus PWC. Belangrijk is de vraag: wat is de gewenste uitkomst voor Nederland en Europa?
Jos Schaffers, beleidsadviseur Big Data & Privacy bij het Verbond meent dat scenario vier het beste aansluit bij de Nederlandse situatie: de balanceeract (voorzichtige AI). “Nederland kent een streng regelgevend kader voor datagebruik en controle op algoritmes. Bedrijven lopen tegen richtlijnen aan rond privacy en algoritmes. Wij denken met de sector na over een ethisch kader voor het gebruik van data om zo duidelijk te krijgen welke grenzen we zouden kunnen stellen aan de manier waarop verzekeraars data verzamelen en toepassen. Dat AI een rol speelt in de toekomst van de sector is wel zeker, vraag is alleen welke?”
 

Shutterstock 2350151941

ESG Tech & Data event, 14 mei 2024

  • 14-5-2024
  • Bijeenkomst
  • Vakkennis
Shutterstock 550316641

Innovatieboost in de sector, 13 juni 2024

  • 13-6-2024
  • Bijeenkomst
  • Trends en innovatie

Was dit nuttig?