Skip to Content

In PPS-bulletin: Wie draagt de schade van de pandemie?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De laatste tijd zien advocaten Sanne Schauwaert, Lisa Godwaldt en Sanne van der Plas van Kennedy van der Laan steeds meer coronagerelateerde claims van zorgmedewerkers. Zij stellen dat zij de besmetting tijdens het werk hebben opgelopen en houden hun werkgever op grond van artikel 7:658 BW aansprakelijk voor de schade die zij als gevolg van die besmetting lijden. De zorgmedewerkers verwijten hun werkgever dat die meer had moeten doen om te voorkomen dat zij op de werkvloer een coronabesmetting opliepen.

"Dat de hoeveelheid claims oploopt verbaast niet. Bij het FNV en CNV hebben zich inmiddels een kleine 5000 zorgmedewerkers gemeld met long-covid. De vraag is echter hoe haalbaar en hoe wenselijk deze claims zijn. Moet er wellicht vanuit de overheid een oplossing komen voor deze medewerkers, die gedurende het begin van de pandemie als helden van de frontlinie werden gezien, maar nu soms al drie jaar thuis zitten?", vragen de advocaten zich af.

Aansprakelijkheid

In het artikel bespreken ze de eventuele aansprakelijkheid van een zorginstelling bij een coronabesmetting van een werknemer. Hierbij gaan de advocaten eerst in op de juridische grondslag, waarna ze enkele knelpunten uit de praktijk bespreken en enkele relevante ontwikkelingen aanhalen. De juristen sluiten af met een blik op de toekomst.

In het PPS-bulletin is verder aandacht voor ontwikkelingen in de medische aansprakelijkheid, herstelbemiddeling en een nieuw plan van aanpak voor letselschadebehandeling bij ondernemers.


Was dit nuttig?