
Fiscale toets vitaliteitsregeling voor 60+
Voor medewerkers van 60 jaar en ouder is de vitaliteitsregeling uitgebreid. Dit betekent dat zij vanaf 1 januari 2026 de regeling kunnen inzetten in aanloop naar het welverdiende pensioen. Deze afspraak hebben cao-partijen laten toetsen door de Belastingdienst. Het goede nieuws is dat de uitbreiding van de vitaliteitsregeling door de Belastingdienst niet wordt aangemerkt als een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU). Maar als de uitgebreide regeling wordt gecombineerd met ander verlof, bijvoorbeeld verlof uit een verlofstuwmeer, dan is er mogelijk wel sprake van een RVU als de (daadwerkelijke) arbeidsduur lager is dan 50% ten opzichte van de arbeidsduur in het voorgaande kalenderjaar. Dit gaat om de laatste tien jaar voor het pensioen van de werknemer (zie artikel 8.7 Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011). De Belastingdienst adviseert werkgevers om in die situaties wekelijks te monitoren of medewerkers boven de 50% arbeidsduur blijven. Meer weten? Kijk op Verlofstuwmeren en regelingen voor vervroegde uittreding en de Handreiking Regeling voor vervroegde uittreding. Het kan verstandig zijn om fiscaal advies in te winnen bij een deskundige.
Gelijke beloning
Cao-partijen hebben ook de afspraak gemaakt dat er een kaderregeling in de cao wordt opgenomen over de Europese Richtlijn Loontransparantie. En zodra beschikbaar, ook informatie over de afgeleide Nederlandse wetgeving. Het kader, dat dient als leidraad, kan de werkgever aanpassen en aanvullen voor de eigen organisatie. De Werkgroep Equal pay volgt de ontwikkelingen over de Nederlandse wetgeving op de voet en informeert de branche zodra er meer duidelijk is.
Afspraken voor de branche
Verder bevat de cao afspraken over de huidige paritaire werkzaamheden, zoals de Arbocatalogus, de Werkdruktemeter en de geprolongeerde Sociale Agenda (Huidige Sociale Agenda breidt uit met twee onderwerpen). Maar ook over de initiatieven om passend talent te behouden en aan trekken voor de branche via het platform Vind een nieuwe baan via vanwerkverzekerd.nl. Tijdens de looptijd van de cao doen cao-partijen onderzoek naar arbeidspatronen, contracturen en de effecten van verlaging van de standaard jaarurennorm in de branche. In overleg met de Werkgroep Arbocatalogus bespreken cao-partijen hoe de branche om kan gaan met ongewenste omgangsvormen.
De cao wordt zo snel mogelijk aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangemeld, net als het verzoek voor de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV).
Ga naar de themapagina Arbeidsvoorwaarden om de Cao voor het Verzekeringsbedrijf en het onderhandelingsresultaat te lezen.