Skip to Content

Nieuwjaarsboodschap Richard Weurding: “Op weg naar normaal”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“De jaarwisseling is beheerst verlopen. Het begon onrustig, onder meer in het plaatsje Veen, maar uiteindelijk was oud & nieuw rustiger dan andere jaren.” Algemeen directeur Richard Weurding klonk vanmorgen opgelucht.

Traditiegetrouw opent Weurding het nieuwe jaar met een korte nieuwjaarsboodschap, waarin hij zijn bespiegelingen over de economie, maatschappij en de sector deelt met de Verbondsmedewerkers. Dit keer blikte hij vooral (optimistisch) vooruit. “We zitten nu nog in een lockdown, maar de komende tijd zal in het teken staan van vaccineren. Dat betekent ook dat we langzaam op weg kunnen naar ons normale dagelijks leven.”

Biden

Weurding keek in zijn boodschap zowel naar de nationale als de internationale politiek. Zo verwacht hij, met de komst van Biden, een forse koerswijziging in Amerika. “Zijn kabinet is nu al historisch. De helft bestaat uit vrouwen en de helft is niet blank. Met name van zijn vicepresident, Kamala Harris, wordt veel verwacht. Deze echte powervrouw zou wel eens de eerste vrouwelijke president van Amerika kunnen worden.”

Europa

Dichter bij huis, in Europa, heeft Boris Johnson zijn zin gekregen. Sinds 1 januari is de Brexit een feit. “Ik hoop dat er nu niet te veel chaos ontstaat. Met name voor de financiële dienstverlening is er nog niet veel geregeld. Ik denk bijvoorbeeld aan deelname van het VK aan het Groene Kaarten-systeem voor autoverzekeringen.”
EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft op haar beurt duurzaamheid hoog op de agenda gezet. “De klimaatdoelen in ‘haar’ State of the Union zijn aangescherpt (naar 55 procent CO2-reductie in 2030) en daar gaan wij als verzekeringssector dit jaar al het nodige van merken.”

Economie

Weurding benadrukte dat de coronacrisis niet alleen in Nederland, maar wereldwijd grote economische impact heeft. “Toch toont onze Nederlandse economie behoorlijke veerkracht. De meest actuele voorspellingen van onder andere het CPB en De Nederlandsche Bank laten zien dat de economie in het afgelopen jaar met zo’n vier procent krimpt, maar in 2021 een herstel zal laten zien van bijna drie procent groei.”
Zorgen maakt Weurding zich onder meer om de lage rente. “Deze was al laag, maar door de coronacrisis is de renteontwikkeling helemaal op een dieptepunt uitgekomen. Uitermate relevant voor pensioenfondsen en verzekeraars, maar zeker ook voor de huizenmarkt.”

Politiek

In eigen land springen, wat Weurding betreft, dit jaar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart eruit. “Grote vraag is of Rutte de langstzittende premier van Nederland wordt. Voor het Verbond betekenen de verkiezingen veel werk aan de winkel, want uiteraard zullen we de nodige onderwerpen onder de aandacht brengen.”
Op maatschappelijk vlak kunnen we tevreden zijn, vindt Weurding. “Ingrid Thijssen van VNO-NCW heeft in 2020 een quick start gemaakt en zal dit jaar proberen een brug te slaan tussen de politiek, maatschappij en het bedrijfsleven. Ook de FNV krijgt een nieuwe leider, omdat voorzitter Han Busker in maart aftreedt. Dat wordt al met al een spannende maand maart.”

Sector

Tot slot wijdde Weurding wat woorden aan de sector, die het op sommige vlakken lastig heeft. “De coronacrisis is niet zomaar voorbij. In het afgelopen jaar hebben we laten zien onze maatschappelijke rol zeer serieus te nemen en waar nodig actie te ondernemen. Weerbaarheid en veerkracht blijven ook in 2021 cruciaal. Niet geheel toevallig heeft ons nieuwe beleidsplan het thema veerkracht gekregen. Als Verbond willen wij dit jaar bijdragen aan die veerkracht. Dat betekent risico’s overnemen, helpen en ontzorgen. Zeker omdat de coronacrisis nog volop gaande is, moeten we er als sector rekening mee houden dat klanten betalingsproblemen kunnen krijgen. Het is belangrijk dat wij ons daar proactief op voorbereiden. Ik wens iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar, waarin we hopelijk langzaam maar zeker weer op weg kunnen naar ons normale leven.”


Was dit nuttig?