Skip to Content

Pleidooi voor stoere politiek bij Pensioenpoort

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Mei Li Vos, de kersverse PvdA-senator brandt van ambitie. Wellicht helpt haar partij het kabinet aan een meerderheid op belangrijke dossiers als het toekomstig pensioenstelsel of de hervorming van de arbeidsmarkt.

Dossiers waar de voormalig initiatiefneemster van het Alternatief voor Vakbond (AVV) toevallig veel verstand van heeft. Mei Li Vos, schertsend over haar terugkeer in de politiek: "Ik heb ooit gezegd dat ik de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden. Ik ben niet afkerig van macht, dus dacht ik: het wordt tijd dat ik weer wat ga doen in Den Haag." En zo werd Vos verkozen tot fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Een spilfunctie, zoals ze het zelf zegt.

Als gast van het Verbond en PWC bij 'Pensioenpoort' in Den Haag, steekt Vos haar mening niet onder stoelen of banken. Hervorming van het pensioenstelsel is volgens Vos bitter noodzakelijk, vooral omdat de arbeidsmarkt drastisch is veranderd en deelnemers – jong en oud – het gevoel hebben dat zij niet krijgen wat hen toekomt. Maar of het kabinet – al dan niet met hulp van haar PvdA - er uit gaat komen? Vos denkt van wel. "Er moet iets gebeuren aan de witte vlekken die steeds groter worden: ZZP’ers en mensen met flexcontracten die helemaal geen pensioen opbouwen. Pensioenfondsen moeten eens helder gaan communiceren dat de beloftes van vroeger niet meer kunnen worden waargemaakt. En iedereen moet water bij de wijn doen en niet als dronken Brexiteers achter het eigen gelijk aanhollen."

De PvdA-senator pleit voor stoere politiek: ook taboes moeten kunnen sneuvelen. Zo hoopt Vos dat bij een volgende formatie de zelfstandigenaftrek voor ZZP’ers op de schop gaat. Ze trekt de vergelijking met de hypotheekrenteaftrek en de aow-leeftijd: eveneens heilige huisjes die zijn gesneuveld. "Het gaat te hard de verkeerde kant op met de arbeidsmarkt. De zelfstandigenaftrek is daar een belangrijke factor in. Ik zou zeggen: wees stoer en koppel de aftrek aan de verplichting pensioen op te bouwen en je te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Leg alle werknemers een plicht op te sparen voor het pensioen, in een persoonlijk potje. En geef ze wel de vrijheid om te kiezen waar ze dat pensioen onderbrengen." Hoe dat moet worden vormgegeven? Vos tot de zaal: "Jullie hebben de ideeën! Ga je gang! Maar ik ben ervan overtuigd dat je meer draagvlak krijgt voor het stelsel als iedereen meedoet en het pensioen bij zichzelf kan houden.’’


Was dit nuttig?