Skip to Content

Verbond steunt advies Rli voor nationale aanpak funderingsschade

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Voorkomen dat de funderingsproblematiek in een funderingscrisis ontaard. Dat is de kern van het rapport van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) aan het kabinet. Het Verbond, dat al sinds 2020 pleit voor een nationaal plan voor funderingsschade, steunt de voorgestelde aanpak voor preventieve maatregelen in de waterhuishouding, heldere informatie over funderingsrisico’s, -problemen en oplossingen én subsidies voor onderzoek en schadeherstel.

Al in 2020 heeft het Verbond in coalitie met Vereniging Eigen Huis, Aedes, KCAF en de Nederlandse Vereniging van Banken de noodklok geluid over het sluipende risico van funderingsschade waar veel Nederlandse woningeigenaren en woningcorporaties nu en in de toekomst door geraakt worden. Zo lopen op dit moment ruim 425.000 woningen op ondiepe fundering en houten palen een direct risico op verzakking door bodemdaling als gevolg van een fluctuerend grondwaterpeil. Ook toenemende weersextremen, in dit geval droogte, kan tot steeds meer funderingsschade leiden omdat veen en kleigrond inklinken waardoor funderingen verzakken.

Hoge kosten voor rekening huiseigenaar

Verzekeraars dekken geen schade aan funderingen van een huis, omdat het niet gaat om een ‘onzeker voorval’. De schade is geen ‘onvoorziene gebeurtenis’ omdat deze is ontstaan door keuzes in het waterbeheer, zoals het handhaven van een lage grondwaterstand. Tegelijkertijd heeft een gebouweigenaar geen invloed op het grondwaterpeil onder de eigen woning. “Maar de kosten voor funderingsherstel en de schade aan muren en kozijnen komen wél voor rekening van de gebouweigenaar,” aldus het Verbond in reactie op het RLi-rapport. Die kosten liegen er niet om: funderingsherstel kost nu ca. 1500-2000 euro per vierkante meter, berekende onderzoeksinstituut Deltares eerder in opdracht van het Verbond. “Het is een enorme onverzekerde kostenpost en een ding is zeker: veel gebouweigenaren hebben daar het geld niet voor wat leidt tot veel stress en onzekerheid”, stelt het Verbond. “We moeten inzetten op preventieve maatregelen om toekomstige schade te voorkomen. En op fondsen voor herstel van ontstane schade.”

Deltaplan Aanpak Funderingsschade

Samen met de coalitiegenoten heeft het Verbond in 2020 het Deltaplan Aanpak Funderingsschade gepubliceerd. Het vandaag gepubliceerde onderzoek van de RLi is in lijn met de oproep voor Rijksregie, net als de aanbeveling om breed in te zetten op preventie om funderingsschade te voorkomen. De aanbevelingen langs vijf sporen sluiten aan bij de wens van de coalitie om:

  1. De beschikbaarheid van risico-informatie over funderingsschade te verbeteren;
  2. Verdere funderingsschade te voorkomen door ander waterbeheer;
  3. Te zorgen voor ondersteuning en ontzorging om maatschappelijke problemen te voorkomen;
  4. Subsidie- en leenmogelijkheden voor schade- en funderingsherstel op te zetten;
  5. Te zorgen voor een gezamenlijke en krachtige uitvoering.

Voorstander van funderingsdatabase

Het Verbond is groot voorstander om een funderingsdatabase op te zetten. Zo’n database is essentieel voor bijvoorbeeld de tijdlijn voor het subsidie- en leentraject. Het Verbond roept het nieuwe kabinet op om de tijdslijnen voor de aanbevelingen in lijn te brengen met de realisatie van de funderingsdatabase. De aanbevelingen dienen handelingsperspectief te bieden aan huiseigenaren, ook door zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Zowel bij het inwinnen van informatie over funderingsschade, als bij een eerste onderzoek naar en de start van funderingsherstel. Het Verbond brengt graag haar expertise, kennis en ervaring in om te komen tot concrete oplossingen voor Nederlandse huiseigenaren. 


Was dit nuttig?