Skip to Content

Verzekeraars blij met nieuwe gedragscode zonnepanelen op grote daken

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Vandaag heeft het Verbond van Verzekeraars een exemplaar van de nieuwe gedragscode ‘zon op grote daken’ in ontvangst genomen van Holland Solar, brancheorganisatie van de Nederlandse zonne-energiesector. Met de nieuwe gedragscode legt de sector de lat qua kwaliteit hoger, een mooie stap voorwaarts volgens verzekeraars. Maar verzekeraars maken zich nog steeds zorgen over het gebrek aan eenduidige wet- en regelgeving.

Geeke Feiter, directeur Schade bij het Verbond, heeft de gedragscode namens verzekeraars in ontvangst genomen: “Met toenemende klimaatverandering neemt de druk op de energietransitie verder toe. Daardoor zullen er nog veel meer zonnepanelen worden aangelegd. Juist daarom is het van belang dat dit kwalitatief goed en veilig gebeurd. We zijn dan ook blij met het initiatief van Holland Solar om dit te vangen in een gedragscode, daarmee onderschrijven zij het belang van kwalitatief goede en veilige installaties.” Het eerste exemplaar werd vandaag uitgereikt aan demissionair staatssecretaris van Economische Zaken, Dilan Yesilgöz-Zegerius.  

(tekst gaat verder onder de video)

Gedragscode ‘Zon op grote daken’  

Met de nieuwe gedragscode wil Holland Solar duidelijkheid verschaffen over hoe een goed en veilig zonnestroomsysteem kan worden aangelegd op grote (bedrijfs)daken. Wijnand van Hooff, algemeen directeur Holland Solar: “Wie zich aan de gedragscode houdt, ontwikkelt een veilig en kwalitatief goed zonnedak. De gedragscode staat voor een zorgvuldig ontwikkel- en realisatieproces, en een professionele exploitatie van een zonnestroomsysteem. Alleen zo kom je tot een kwalitatief hoogwaardig, veilig en transparant product.” 

Gebrek aan eenduidige wet- en regelgeving 

De zonne-energiesector legt de lat qua kwaliteit steeds hoger, maar verzekeraars hebben nog steeds zorgen vanwege de onveilige situaties die zij in de praktijk vaak tegenkomen. Soms blijkt bijvoorbeeld de dakconstructie niet geschikt om de hoeveelheid zonnepanelen te dragen of is de installatie niet brandveilig.  

Samen met Brandweer Nederland maakte het Verbond eerder al het position paper ‘Duurzaam? Veilig!’, waarin de organisaties pleiten voor eenduidige veiligheidsstandaarden en wet- en regelgeving zodat brandveiligheid het uitgangspunt wordt en niet vluchtveiligheid. Dat is belangrijk omdat verzekeraars zien dat brand in een pand niet alleen impactvol voor eigenaar of ondernemer is, maar ook een grote impact heeft op de omgeving. “Dat gaat van ontruimingen in de wijk, tot paneeldeeltjes in het weiland en veel CO2-uitstoot bij het gecontroleerd uit laten branden van een gebouw. Als het tóch mis gaat zijn we er natuurlijk, maar voorkomen is beter dan genezen”, aldus Feiter.  

 


Was dit nuttig?