Skip to Content

Verzekeraars en duurzaamheid: “Het kan ook anders”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Hij is bij Allianz Directeur Communicatie voor de Benelux, maar is als woordvoerder ook betrokken bij projecten die wereldwijd spelen. Zoals het ESG-beleid. “Wij hechten veel waarde aan dat Environmental, Social en Governance-beleid en kiezen daarin heel nadrukkelijk voor wind- en zonne-energie.” Volgens Paul Möller is verzekeren niet altijd sexy, maar kunnen verzekeraars wel het verschil maken.

Hij vertelt het niet geheel zonder trots. In de Dow Jones Sustainability Index van de Dow Jones stond Allianz dit jaar op 1. Net als vorig jaar. “Dat komt mede door een paar grote stappen die wij al voor Parijs hebben gezet. Onze keuze voor low carbon is een hele bewuste. Wij willen weg uit bedrijven die meer dan dertig procent van hun omzet uit kolen halen. Allianz investeert wereldwijd meer dan twee triljard euro en dan hebben de stappen die je zet best wel impact”, benadrukt Möller, die dit keer de vragen beantwoordt in het derde deel van onze serie over duurzaamheid.
 
Jullie zijn sinds eind oktober mede-eigenaar van een zonne-energieproject (Ourika) in Portugal. Waarom?
“Wij hebben al sinds 2005 een klimaatstrategie en investeren volop in wind- en later ook in zonne-energie. Juist met het verminderen van de CO2-uitstoot doe je onze planeet een plezier. Als we ergens het verschil kunnen maken in de ppp (people, planet, profit) is het daar. Wij kiezen daarom heel bewust voor een low-carbon economie en investeren graag in windparken en zonne-energieboerderijen.”
 
Zonne-energieboerderijen?
“Ja, vraag me ook niet waarom ze zo heten in het Nederlands. Ik denk dat het een letterlijke vertaling is van wind parks en solar farms en we daarom spreken van windmolenparken en zonne-energieboerderijen.”
 
Waarom Portugal?
“Ourika is een speciaal project, dat zonder subsidie van de grond is gekomen. Deze eerste volledig commerciële zonne-energieboerderij betekent een enorme transitie voor de Portugese economie. Het is een groot park dat 23.000 huishoudens van energie kan voorzien en 46 megawatt ton levert. Wij hebben ons voor twintig jaar aan dit project verbonden en vertrouwen erop dat wij op de lange termijn de vruchten ervan plukken. Overigens vinden wij het, naast die opbrengsten, vooral fantastisch dat 23.000 huishoudens nu op zonne-energie kunnen leven. Dat past bij ons sociale beleid.”
 
Waarom zonne-energie? Jullie hadden het ook alleen bij wind kunnen laten?
“Die windparken waren er eerst, dat klopt. Maar wij hebben geen voorkeur voor zon of wind. Wij hebben een voorkeur voor groene energie. Tot nu toe hebben we zo’n 5,6 miljard geïnvesteerd in zonne- en windenergie.”
 
Die investeringen komen neer op 83 windparken en 8 zonne-energieboerderijen. Moeten dat er nog meer worden?
“Absoluut. Wij blijven continu kijken of en waar we kunnen investeren. Overal ter wereld kunnen zich hiervoor goede kansen voordoen.”
 
Waar selecteren jullie de boerderijen en windparken dan op?
“Die selectie wordt gedaan door Allianz Capital Partners. Zij beoordelen de parken onder meer op de plek. Waar wordt het geplaatst? Wat is de belasting voor de omgeving? Wat is de voorspelling van de beoogde opbrengst? Wie is de projectontwikkelaar? ‘Onze’ 83 windmolenparken en 8 zonne-energieboerderijen zijn in Oostenrijk, Finland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal, Zweden en de Verenigde Staten te vinden. Samen zijn ze goed voor energie voor meer dan een miljoen huishoudens. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van de stad Parijs.”
 
Wat willen jullie er uiteindelijk mee bereiken?
“Dat er minder met kolen wordt gestookt en meer gebruik wordt gemaakt van wind- en zonne-energie. Die twee graden belofte onderschrijven wij van harte. We zullen met zijn allen dat doel moeten zien te halen. Wij proberen ons steentje bij te dragen door te investeren in groene stroom.”
 
Wat heb jij zelf met duurzaamheid?
“Ik heb twee kinderen. Zegt dat niet al genoeg? Ik wil de planeet graag goed achterlaten. Daar geloof ik in. Als gezin kopen wij duurzaam vlees en proberen we zo min mogelijk te verspillen. Daarnaast rijd ik in een elektrische auto. En duurzaamheid is onderdeel van mijn werk. Ik zie bij Allianz hoe het ook anders, duurzaam kan. Verzekeraars zijn niet altijd sexy en verzekeringen zijn een low interest product. Toch kunnen we als sector het verschil maken. Het kan echt anders.” 

Serie over duurzaamheid
Het Verbond heeft deze zomer een IMVO-convenant gesloten met NGO’s, vakbonden en overheden waarin afspraken zijn gemaakt hoe de verzekeringssector maatschappelijk verantwoord en duurzaam kan beleggen. De nieuwe richtlijnen en afspraken brachten het Verbond op het idee om verzekeraars te vragen wat zij eigenlijk doen aan duurzaamheid, om elkaar te informeren en te inspireren. Welke keuzes maken verzekeraars? In dit derde deel komt Paul Möller aan het woord, die vertelt over de zonne-energieboerderijen en windmolenparken van Allianz.

 

 


Was dit nuttig?