
1. Als wij allebei weten dat winkeliers een grote voorraad in huis hebben om aan alle wensen te voldoen, dan weten de criminelen dat ook? Komt criminaliteit meer voor in december?
“Dat eerste lijkt mij ook. Ik weet niet of er echt meer inbraken plaatsvinden aan het einde van het jaar, maar er is natuurlijk wel meer risico. Juist omdat de goederen torenhoog in de winkels liggen en de voorraden in korte tijd snel toenemen, moet een ondernemer alert zijn. Als er in december een kraak plaatsvindt, loopt hij immers enorme risico’s.”
2. Welke winkeliers en ondernemers lopen de grootste risico’s?
“Dat zijn de winkeliers met courante/inbraakgevoelige goederen. Denk aan elektronicawinkels, juweliers, opticiens, fietsenwinkels en verkooppunten van tabak. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid heeft onlangs de VRKI voor 2023 (de Verbeterde Risicoklasseindeling) uitgebracht. Dat is een instrument om het inbraakrisico van woningen, winkels en bedrijfspanden te bepalen. Het helpt de ondernemer bij het nemen van beveiligingsmaatregelen.”
3. Wat kan een ondernemer zelf doen om te voorkomen dat hij de dupe van een inbraak of overval wordt?
“De VRKI 2.0 speelt een belangrijke rol bij het ontwerpen, opleveren en onderhouden van (gecertificeerde) beveiligingssystemen. Dat klinkt ingewikkeld, maar in de praktijk geldt dat er een goede samenhang moet zijn tussen organisatorische bouwkundige en elektronische maatregelen. Het één kan niet zonder het ander. Als de verlichting in en rond het pand goed in orde is, maar je laat na sluitingstijd je meest attractieve producten vol in de schijnwerpers in de etalage liggen, dan werkt het niet. Ik spreek vaak ondernemers die kort na een inbraak een camera hebben geplaatst. Dat is een goed middel om achteraf daders makkelijker te kunnen identificeren, maar in preventieve sfeer hebben ze veel minder effect. Je houdt het dievengilde er echt niet mee tegen. Als je wilt dat ze een deur verder gaan, kun je er beter voor zorgen dat de toegang tot jouw pand lastig is. Goed hang- en sluitwerk helpt, net zoals rolluiken, anti-rampaaltjes en tralies. En als ze toch binnenkomen, kun je misschien zorgen voor vertraging. Bijvoorbeeld door compartimentering of verspreiding. Laat in je winkel maar één artikel liggen en leg de rest in een afsluitbaar magazijn. Of denk aan een mistgenerator. Als een crimineel eerst door dikke mist heen moet voordat hij bij jouw dure parfum kan komen, geeft hij het veel eerder op. Tijd is de belangrijkste factor bij een kraak. Investeer vooral daarin.”
"Een camera heeft in preventieve zin niet veel effect. Je houdt het dievengilde er echt niet mee tegen"
4. Wat doen verzekeraars om ondernemers te helpen?
“Alle verzekeraars hebben risicodeskundigen in huis. Zij zijn in diverse werkgroepen en panels actief om Nederland veiliger te maken. Daarnaast voeren zij bij hun eigen verzekeraar inspecties uit en geven ze advies op afstand. Die eerdergenoemde VRKI bijvoorbeeld is een mooi model om het risico duidelijk te maken, maar uiteraard vertellen wij tijdens onze inspecties ook wat ondernemers zelf kunnen doen. Met de feestdagen draait een ondernemer meer omzet en ligt er misschien ook wel meer geld in de kassa. Maak vooraf afspraken met je medewerkers over het afromen van geld. En als je een camera hebt, check dan vooraf de beeldkwaliteit. Zet het beeld goed op ooghoogte. Meestal hebben die overvallers een pet of een capuchon op en met een beeld van boven kun je dan niet zoveel. En maak tot slot ook duidelijk wat je medewerkers kunnen doen in geval van nood. Pas was er bij Opsporing Verzocht weer een schokkende gebeurtenis waarbij een medewerkster na dreigementen het alarm moest uitschakelen en werd gedwongen om de inhoud van de kluis aan de dader(s) te overhandigen. Dat gaat natuurlijk wel heel ver. Zorg daarom dat medewerkers bekend zijn met de mogelijkheden van het onder dwang uitschakelen van het alarm. En maak ze sowieso vertrouwd met het RAAK-principe: Rustig blijven, Accepteren, Afgeven en Kijken.”
5. En wat als het nou toch fout is gegaan en dieven er met een (groot) deel van de voorraad vandoor zijn?
“Dat is misschien nog wel de belangrijkste tip. Zorg ervoor dat de polis up to date is. Als er in december een veel grotere voorraad in het magazijn staat, maar de ondernemer is vergeten het verzekerde bedrag op de polis aan te passen, dan kan dat gevolgen hebben. Misschien krijgt hij niet alle schade vergoed. Maar zeker is dat de schadeafwikkeling een stuk langer kan duren. Ik geef ook altijd de tip om een plan b te hebben, zodat je de voorraad zo snel mogelijk weer kunt aanvullen. Stel dat een ondernemer onverhoopt zijn voorraad kwijtraakt, dan heeft hij ook geen omzet en lijdt dus bedrijfsschade. Zeker als nalevering niet snel mogelijk is, zoals bij smartphones vaak het geval is. De levertijden zijn lang en als jouw nieuwste smartphones worden gestolen, heb je niet op tijd een nieuwe voorraad. Het is dan onvermijdelijk dat je bedrijfsschade oploopt. Gelukkig hebben de meeste ondernemers en winkeliers dat haarfijn in de gaten en hebben ze naast een voorraadverzekering ook een bedrijfsschadeverzekering afgesloten.”