Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Blik op Fix je Risk

Een wc-verzekering of een mensenverzekering? Ik ben ze nooit vergeten. Die geweldige kinderen op een grote basisschool in Den Haag. Als ik eraan terugdenk, voel ik weer het schaamrood op mijn kaken. Onderweg naar mijn gastles had ik me van alles in mijn hoofd gehaald - een grote school zal ook wel lastige kinderen betekenen. Toch? Dus niet hé.

Juf Maartje

Het is al weer heel wat jaren geleden dat ik mijn eerste Fix-je Risk gastles gaf. Het is de Week van het geld en de kinderen in groep 8 zijn er helemaal klaar voor. Natuurlijk ben ik zenuwachtig. Ik weet niet goed wat me te wachten staat en alleen al daarom ben ik juf Maartje tot op de dag van vandaag dankbaar. Wat een fantastische juf, wat een passie voor het onderwijs en wat heeft zij haar klas goed voorbereid.

Week van het geld

Juf Maartje heeft de Week van het geld  jaren geleden al omarmd. Alles staat die week in haar klas in het teken van geld. Ze blijkt een enorme fan te zijn als ze me vol enthousiasme ontvangt. Ze vertelt dat ze een paar maanden eerder op de NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) een onderwijspakket voor haar groep en een doos spaarvarkentjes heeft ‘gescoord’.
Er is geen twijfel mogelijk. Haar enthousiasme is duidelijk overgeslagen op de kinderen, die mij de oren van het hoofd vragen. Ze hebben net geschiedenis gehad en dus is het helemaal niet zo gek dat ze “een beugel- en een orenverzekering” noemen als ik vraag welke verzekeringen ze allemaal kunnen opnoemen. “Die orenverzekering was voor Vincent van Gogh namelijk best handig geweest”, lacht een jongetje dat helemaal vooraan zit.

Fix je Risk

Voor ik er erg in heb, ben ik mijn zenuwen kwijt. Wat is dit leuk. Juf Maartje heeft de kinderen al in groepjes ingedeeld en stuk voor stuk weten ze een indrukwekkende lijst op te sommen van dingen die je kunt verzekeren: je huis, auto, computer en huisdier worden veelvuldig genoemd. Maar ook de school, het bejaardentehuis, de wc en de crèche worden opgeschreven. “Eigenlijk kun je alles wel verzekeren hè juf?”
Die juf ben ik en op dat moment ben ik een van de vele honderden medewerkers uit de verzekeringssector die een gastles geeft. In de les probeer ik om kinderen uit de hoogste klas(sen) van het basisonderwijs na te laten denken over het nut van verzekeren: wanneer heeft het wel zin en wanneer niet?

Opdracht

Belangrijk onderdeel van de les is het spel Fix je Risk, waarmee de kinderen spelenderwijs leren slim met risico’s om te gaan. Maar we gaan eerst nog even rekenen om te testen of deze kinderen naast lief ook slim zijn.
Stel dat jullie juf een nieuwe auto koopt voor 10.000 euro. Ze sluit een verzekering tegen diefstal en moet vijftig euro premie per maand betalen. Na drie maanden wordt haar auto gestolen. Wat krijgt ze? 150 euro? 10.000? Of niks, omdat ze nog maar net is verzekerd? Veel handen schieten de lucht in. Bijna alle kinderen denken dat het 150 euro is, maar ik leg ze uit dat dat wel een koekje van eigen deeg zou zijn. Ze zijn reuze verbaasd dat de juf 10.000 euro krijgt. Zoveel? 

Fix je Risk-spel

Het is de hoogste tijd voor de praktijk. Het Fix je Risk-spel begint en de kinderen worden steeds gehaaider en vooral ook enthousiaster. Het spel wordt gespeeld op basis van vier situaties: verjaardag, schoolkamp, sportdag en zomervakantie. De kinderen moeten vooraf inschatten wat er kán gebeuren en hoe groot de schade dan is. In teamverband beslissen ze of ze zich willen verzekeren en zo ja welke polis ze dan nodig hebben.

Yes, we zijn verzekerd

Het volume neemt toe als blijkt dat ze de juiste polis hebben gekozen. Ik hoor zelfs een keer een van de kinderen roepen: ‘Yes, we zijn verzekerd!’.
Ik kijk naar juf Maartje en fluister haar toe dat het alleen daarom al leuk is om voor de klas te staan, want dat horen we niet elke dag.

 Miranda de Groene is redacteur/communicatieadviseur bij het Verbond van Verzekeraars


Werk jij in de verzekeringssector en lijkt het je ook leuk om een gastles te geven? Kijk dan op http://www.fixjerisk.nl/, mail naar weekvanhetgeld@verzekeraars.nl of neem contact op met mijn collega Patricia Swienink.


Was dit nuttig?