Armoede, schulden en financiële onzekerheid treffen nog altijd een groot deel van de Nederlandse samenleving. Een op de vijf huishoudens heeft moeite om rond te komen, en 750.000 mensen kampen met problematische schulden. Gelukkig nemen verzekeraars hun verantwoordelijkheid en zetten ze zich actief in om maatschappelijke problemen aan te pakken.
Van grote verzekeraars als Nationale-Nederlanden, dat jaarlijks investeert in armoedebestrijding, en a.s.r., dat met het programma Doenkracht inzet op financiële educatie en inclusie, tot kleinere verzekeraars als OVM Twente, dat diepgeworteld is in de lokale gemeenschap en zonder winstoogmerk opereert. Verzekeraars laten zien dat hun rol verder gaat dan polissen en premies. Ze ondersteunen initiatieven voor financiële educatie, helpen mensen met schulden en versterken sociale netwerken.
“Onze inzet is om binnen vier jaar het financiële, mentale en fysieke welzijn van een miljoen mensen te verbeteren”, aldus Jasmijn Besorak, Community Investment Programme Manager bij Nationale-Nederlanden.
Ook bij a.s.r. staat maatschappelijke impact centraal. “We willen impact maken en meten, zodat we écht een verschil kunnen maken,” zegt Marijke Troost, Manager Doenkracht en Evenementen bij a.s.r. OVM Twente, een onderlinge verzekeraar met 120 jaar geschiedenis, blijft juist bewust klein om dichtbij haar leden te blijven. “Het draait niet om winst, maar om er te zijn wanneer het nodig is”, benadrukt directeur-bestuurder Ronny Vogt.
In deze longread laten we zien hoe verschillende verzekeraars bijdragen aan een socialer en financieel gezonder Nederland. Hoe pakken ze dit aan? Welke initiatieven werken écht? En wat drijft de mensen achter deze programma’s? Eén ding is zeker: samen kunnen we meer bereiken dan alleen.
Rond 750.000 Nederlanders kampen met problematische schulden. Nationale-Nederlanden (waaronder NN Group) investeert in effectieve armoedebestrijding. “Armoede is oneerlijk en heeft grote impact op mentale en fysieke gezondheid.”
“Vier jaar geleden hebben wij een doel gesteld om het financiële, mentale en fysieke welzijn van één miljoen mensen te verbeteren in 2025”, vertelt Jasmijn Besorak, Community Investment Programme Manager bij Nationale-Nederlanden (NN).
Lege portemonnee
Voor veel mensen in armoede zijn extra’s, zoals een vakantie of een kinderfeestje, simpelweg onbetaalbaar. Jarige kinderen kunnen niet uitdelen op school, gezinnen staan onder constante financiële druk en spanningen lopen vaak hoog op. “De impact van armoede gaat veel verder dan alleen een lege portemonnee. Armoede kan leiden tot sociale uitsluiting en beperkingen in de deelname aan de samenleving, wat kan leiden tot stress, psychische problemen en een verminderd gevoel van welzijn.”
Oneerlijk en onnodig
Armoede blijkt bovendien generatiegebonden: kinderen die opgroeien in een gezin met geldzorgen hebben veel meer kans om zelf in armoede te belanden. Dit beperkt hun kansen en mogelijkheden, terwijl ze vaak al op jonge leeftijd met ongelijkheid worden geconfronteerd, betoogt de manager bij NN. “Dat is niet alleen oneerlijk, het is ook onnodig.”
Eerlijke kans
Online gokken en achteraf betalen maken de situatie nog ingewikkelder, vooral voor jongeren. “We zien steeds meer jongeren die op krediet leven en daardoor in een negatieve spiraal terechtkomen.” De kennis binnen NN is daarbij een groot voordeel. Veel medewerkers hebben een financiële achtergrond en zetten zich vrijwillig in bij onze maatschappelijke partners zoals Social Debt en schuldhulpmaatje om mensen met problematische schulden weer op de been te helpen. “We werken ook op een hoger niveau samen binnen de Nationale Coalitie Financiële gezondheid om aan structurele oplossingen te werken van het armoedevraagstuk in Nederland.”
Maatschappelijke impact
Het Community Investment team coördineert de maatschappelijke initiatieven van NN. Iedere euro wordt zo impactvol mogelijk besteed”, vervolgt Jasmijn. Of het nu gaat om donaties, stakeholders betrekken of vrijwilligerswerk optuigen, het wordt gedaan met één doel voor ogen: positieve maatschappelijke impact maken.
Nog beter helpen
NN investeert niet alleen in geld, maar ook in kennis en netwerken. “Samen met onze partners, zoals het Oranje Fonds en de Hogeschool van Amsterdam kijken we hoe we mensen in financiële nood nog beter kunnen helpen. Zo steunen we met het programma Samen Sterker tegen Armoede samenwerkingsverbanden van lokale organisaties. Het hulpaanbod voor mensen in armoede en problematische schulden is vaak versnipperd over verschillende lokale instanties, zoals gemeenten, voedselbanken en andere hulpaanbieders. Het gevolg is dat de hulp vaak niet toereikend is.”
Samen Sterker tegen Armoede
Met het Samen Sterker tegen Armoede-programma ondersteunt NN lokale initiatieven die een integrale en laagdrempelige schuldenaanpak bevorderen. Jasmijn vervolgt: “Hierdoor kunnen mensen sneller en beter worden geholpen. Een gezin dat bijvoorbeeld kampt met problematische schulden krijgt dan niet alleen eten van de voedselbank, maar ook ondersteuning van een schuldhulpmaatje. Daarnaast wordt geholpen met het zoeken naar werk en mogelijke besparingen, bijvoorbeeld op de energierekening. Ook andere initiatieven kunnen in aanmerking komen voor financiering, bijvoorbeeld wanneer gemeente en maatschappelijke organisaties gaan samenwerken om de wachttijd voor schuldhulpverlening te verkorten. Hiermee willen we een concrete bijdrage leveren aan een laagdrempelig en effectief hulpaanbod.”
Dozen inpakken
Vrijwilligerswerk is een integraal onderdeel van de bedrijfscultuur. Medewerkers kunnen zich tijdens werktijd inzetten via een interne vacaturebank. Jasmijn: “Het draagt bij aan een cultuur waarin solidariteit centraal staat.” In totaal verrichtten NN-medewerkers gemiddeld 19.000 uur vrijwilligerswerk per jaar. Dit varieert van bestuursfuncties in maatschappelijke organisaties tot dozen inpakken voor Stichting Jarige Job. Sommigen zijn actief als schuldhulpmaatje.
Persoonlijke missie
Voor Jasmijn is deze maatschappelijke betrokkenheid meer dan werk: het is een persoonlijke missie. “Ik ben opgegroeid met een gevoel van solidariteit. Armoede is oneerlijk. Ik wil onderdeel zijn van een samenleving waarin elk kind een goed ontbijt krijgt, waar je een fout in je leven mag maken en hulp krijgt bij tegenslag. Niemand zou in een uitzichtloze, financiële situatie moeten blijven zitten. Het draait erom dat iedereen een kans krijgt om mee te doen. Gelukkig kunnen wij als NN ons steentje daaraan bijdragen!”
Met maar liefst 120 jaar aan historie is OVM Twente een begrip in de regio. Als lokale, onderlinge verzekeraar staat zij pal voor haar leden. “Elkaar voorthelpen en er zijn voor de ander zit in ons DNA.”
“Je ziet een veranderende samenleving ontstaan. Wij willen het gedachtegoed om er voor elkaar te zijn vasthouden en doorgeven aan de nieuwe generatie”, vertelt Ronny Vogt, die twee jaar geleden ‘met fris elan’ als directeur-bestuurder leiding geeft aan deze bijzondere, onderlinge verzekeraar.
Vanuit de samenleving
Opgericht in 1905, is OVM Twente opgericht vanuit de samenleving. Ronny: “Het waren agrariërs die de handen ineensloegen om een vangnet te creëren voor de gemeenschap. Ruim een eeuw later is dat gedachtegoed nog altijd leidend: er zijn voor elkaar en goed zorgen voor elkaar.”
Douwe Egberts
Wierden is een plek waar de historie voelbaar is en waar OVM Twente diepgeworteld is. “Het lijkt hier soms een andere planeet,” zegt Ronny. “In de grote stad groet niemand elkaar, maar hier zeggen we gewoon goedemorgen. Dat menselijke contact, elkaar helpen, dat vinden wij heel normaal.” Die gemeenschapszin is ook terug te zien in de jeugd die opgroeit met het “Douwe Egberts-effect”: mijn ouders waren lid, mijn opa, en nu wij ook. Dat gevoel van zekerheid en duidelijkheid dat OVM Twente biedt, blijft generaties lang een vertrouwde keuze.”
Lokaal en betrokken
Met drie kantoren blijft OVM Twente bewust lokaal. “Het is misschien minder rendabel, maar voor ons is dichtbij de klant zijn belangrijker dan cijfers”, legt Ronny uit. Alles wordt lokaal ingekocht, van kopieerpapier tot drukwerk. Ook het onderhoud van kantoren wordt uitgevoerd door lokale ondernemers, vaak klanten van de verzekeraar. “Anders verdwijnt het hart uit de samenleving.” Die betrokkenheid bij de gemeenschap gaat nog een stapje verder. Elke lokale vereniging of stichting kan rekenen op financiële steun, al is het maar 50 euro voor een advertentie in een clubblad. “Het gaat ons niet om naamsbekendheid, maar om het ondersteunen van verenigingen en vrijwilligers.
De kunst van klein blijven
Groeien door te fuseren, is nooit een optie geweest. “Je moet je altijd afvragen: wordt de klant daar beter van?” zegt Ronny. Voor OVM Twente ligt de kracht in klein blijven. De verzekeraar groeit jaarlijks, maar blijft trouw aan haar agrarische achterban. “Grotere verzekeraars nemen afstand van agrariërs vanwege imago en CO2-uitstoot. Wij blijven voor hen staan.” De dienstverlening blijft laagdrempelig: kantoren zijn open zonder afspraak, klanten hoeven niet te wachten aan de telefoon en er is altijd iemand die hen direct kan helpen. De onderlinge verzekeraar heeft geen klanten, maar leden. Ieder jaar is er een algemene ledenvergadering. Onze leden denken mee en dragen ideeën aan. Zo zorgen we dat iedereen zich betrokken voelt.”
Geen winstdoelstelling
OVM Twente heeft geen winstdoelstelling. De winst wordt teruggegeven aan de leden in de vorm van premierestitutie, de afgelopen jaren minimaal twintig procent. “Het draait niet om winst, maar om er te zijn wanneer het nodig is. Soms is een zaak niet zwart-wit. Maar we proberen altijd te kijken of er mogelijkheden zijn om een schade te vergoeden.” Deze mentaliteit is volgens de directeur-bestuurder door de hele organisatie verweven. We hebben geen aparte afdeling nodig om dit op te tuigen. Ik werk al meer dan 30 jaar bij onderlinge verzekeraars. Collega’s werken er vaak al meer dan 35 jaar. Dat zegt wel iets.”
Goededoelenstichting
In dit jubileumjaar is het de bedoeling dat OVM Twente een nieuwe stap gaat zetten met het oprichten van een goededoelenstichting. “Wij vinden het heel belangrijk dat we midden in de samenleving staan. Onze naam verbinden aan lokale initiatieven, zodat die kunnen blijven bestaan.”
Leden en mensen uit de gemeenschap beheren het fonds en verdelen jaarlijks een vast bedrag aan goede initiatieven. De doelen moeten aansluiten bij de waarden van de verzekeraar: verbinding, gezondheid en gemeenschap. Van speeltuinen tot bijeenkomsten waar jongeren en ouderen elkaar ontmoeten. Het gedachtegoed van 120 jaar geleden blijft centraal staan: midden in de samenleving en er voor elkaar zijn.
“Je bent goed voor elkaar, en we hebben het goed voor elkaar,” besluit Ronny. Bij OVM Twente is dat geen slogan, maar een levensovertuiging!”
Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens heeft in 2024 wel eens te maken gehad met betalingsproblemen. a.s.r zet zich met het programma Doenkracht in voor een financieel bewust en redzaam Nederland. “Dat voedselbanken nodig zijn in een welvarend land als Nederland is eigenlijk te gek voor woorden.”
Marijke Troost is manager Doenkracht. Ze benadrukt dat maatschappelijke betrokkenheid diepgeworteld is bij a.s.r. “Met ons programma Doenkracht werken we aan strategische thema’s, die zijn gericht op financiële redzaamheid en inclusie. Dat doen we onder andere met financiële educatie, de samenwerking met lokale partners in onze vestigingssteden en de vrijwillige inzet van onze medewerkers.”
Bewustwording creëren
Uit onderzoek blijkt dat financiële problemen vooral bij jongeren spelen. En dan met name bij mbo-studenten. “De leefwereld van jongeren met online gokken, de mogelijkheid om achteraf te betalen en de invloeden van social media waarin een beeld wordt voorgespiegeld van snel rijk worden, is zorgelijk. Wij willen onze bijdrage leveren door bewustwording te creëren”, aldus de bevlogen manager die al ruim 44 jaar bij a.s.r werkt.
Programma Doenkracht
Het programma Doenkracht richt zich op het voorkomen en verzachten van financiële problemen. Met een team van zes medewerkers en lokale partners worden mensen op weg geholpen naar financiële redzaamheid. Het doel? Effectieve interventies realiseren die écht verschil maken.
“Spaarkracht is één van onze partners waarmee we dit aanpakken. Deze organisatie richt zich op het concept spaarkringen, een spaarmethode waarbij een groep mensen elkaar inspireert om geld opzij te leggen. Dat geeft mensen meer zelfvertrouwen”, vertelt Marijke.
Ook outplacement en re-integratiebureau Brand New Job is partner. Deelnemers krijgen onder meer sollicitatietrainingen. “Mensen komen soms moeilijk aan een baan. Geld verdienen is de beste weg om financieel redzaam te worden.”
Impact maken én meten
Het team van a.s.r. zoekt in de sociale kaart van een gemeente naar passende lokale organisaties. Daarmee gaan ze in gesprek om hen te steunen. Een van de voorwaarden is dat de inzet van een organisatie duidelijk is gericht op het maken van impact. Marijke: “Een belangrijk onderdeel is dan ook het meten van deze impact. Door coaching en training tijdens het hele impactmeettraject kunnen lokale partners hun impact op de juiste wijze leren meten en monitoren.”
Vliegwiel
Volgens Marijke is daarbij ook sprake van een vliegwieleffect. “We maken partners sterker door hen te professionaliseren met impactmetingen. Hiermee rapporteren en communiceren ze beter, waardoor ze sneller andere financiers aan zich kunnen binden. Evidence helpt om te groeien en nóg meer impact te kunnen maken.”
Meetlat financiële educatie
“Voorkomen is beter dan genezen. Daarom zet a.s.r. al jarenlang in op financiële educatie”, vervolgt Marijke. De focus ligt op mbo-studenten, met als doel een bijdrage te leveren aan het realiseren van een gedragsverandering. “Het gaat niet om hoeveel leerlingen meedoen, maar welke methode écht werkt.”
Om die impact te vergroten, ontwikkelt a.s.r. een meetlat voor financiële educatie. “Er zijn veel programma’s, maar we willen alleen de meest effectieve ondersteunen. Op basis van literatuuronderzoek dat wij hebben laten uitvoeren delen we inzichten wat werkt en wat nodig is voor effectieve financiële educatie. Het is cruciaal om te meten of een programma leidt tot de gewenste gedragsverandering en daarmee het verschil maakt.”
Financiële bagage
Ook werkt a.s.r. samen met onder meer Schuldenlab en het Nibud. “Je kunt het niet alleen doen. Samen kun je een bijdrage leveren aan een financieel redzamer Nederland. Bijvoorbeeld door effectieve financiële educatie, door financieel gezond werknemerschap en door een norm te stellen voor sociaal incasseren.”
Week van het geld
Tijdens de Week van het geld staan a.s.r-medewerkers zelf voor de klas. Ze zijn speciaal getraind om jongeren in het voortgezet onderwijs en mbo bewust te maken van geldzaken. “Eigenlijk zou financiële educatie onderdeel moeten uitmaken van het curriculum. Als je gaat autorijden, moet je een rijbewijs halen. Waarom leren we jongeren niet hoe ze financieel zelfstandig worden? Financiële kennis zou al op de basisschool aandacht moeten krijgen, bijvoorbeeld bij vakken als burgerschap of economie.”
Trots
Bij a.s.r maken medewerkers het verschil door zich actief in te zetten voor lokale organisaties. Waar teams vroeger gingen karten of paintballen, steken ze nu samen de handen uit de mouwen. Denk aan het opknappen van een speeltuin, het verzorgen van kippen op een kinderboerderij of een middag koekjes bakken in een verzorgingshuis. “Het mes snijdt aan twee kanten”, zegt Marijke. “Mensen zijn trots dat ze namens a.s.r iets kunnen betekenen, en het versterkt ook de teamspirit.”
Zo droegen tijdens de eerste editie van Doenkracht Donderdag meer dan 500 medewerkers bij aan maatschappelijke projecten door het hele land. “Het is een prachtige dag om samen impact te maken en de betrokkenheid te vergroten.” Ook dit jaar staat Doenkracht Donderdag weer op de agenda.
Met hart en ziel
Na 44 jaar bij a.s.r. straalt Marijke nog steeds van enthousiasme. “Als je dit werk mag doen en dan niet enthousiast bent, wanneer dan wel? Het is écht, bij a.s.r. zijn er geen holle frases of loze woorden. Maatschappelijke betrokkenheid zit in ons DNA. We willen echt die maatschappelijk nuttige verzekeraar zijn. Het gevoel dat je samen impact maakt, is wat ons drijft en wat mijn werk zo bijzonder maakt. Samen met mijn team doe ik dat iedere dag weer, met hart en ziel.”