9 mei: Dag van Europa

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
09-05-2019

Het is vandaag, 9 mei, de Dag van Europa. De Europese ambtenaren genieten van een dag vrij, maar waarom is de Dag van Europa eigenlijk op 9 mei?

De website Europa Nu schept duidelijkheid. Volgens deze site zijn er maar weinig Europese burgers die weten dat de allereerste wortels van de EU liggen op 9 mei 1950.

Supranationale organisatie
Op die datum wordt om 18.00 uur de pers op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken bijeengeroepen voor een “mededeling van het hoogste belang”. Minister Robert Schuman leest tijdens deze persbijeenkomst een verklaring voor, waarin vooral de vrees voor een derde wereldoorlog door klinkt. “De wereldvrede kan alleen worden beschermd door een krachtsontplooiing die evenredig is aan de gevaren die haar bedreigen”, aldus Schuman. Hij pleit op die 9e mei van 1950 voor de oprichting van een supranationale Europese organisatie, die de Franse en Duitse productie van kolen en staal moet beheren. “Door de gezamenlijke productie van de oorlogsindustrieën onder gezag te plaatsen van een nieuwe hoge autoriteit legt dit voorstel de eerste concrete fundamenten voor een Europese federatie, die onontbeerlijk is voor het handhaven van de vrede.”

Europa Nu noemt die stap “bijzonder”, omdat Frankrijk en Duitsland daarmee hun nationale zeggenschap moesten opgeven, terwijl ze elkaar enkele jaren daarvoor nog op leven en dood bevochten in een gruwelijk conflict. “Om te beseffen hoe bijzonder dat in die tijd was, zou je vandaag de dag moeten denken aan een soortgelijk initiatief tussen Israëliërs en Palestijnen”, aldus de website.

Wie doet wat in Brussel?

Op 23 mei mogen wij naar de stembus om te stemmen voor het Europees Parlement. Naast het Parlement zijn ook de Europese Commissie en de Europese Raad in Brussel gevestigd. Maar wie doet nou eigenlijk wat in die Europese Unie?
De NOS maakte, met correspondent Sander van Hoorn, een helder filmpje dat de titel Opfriscursus Europees bestuur mee kreeg. 

Ben je benieuwd naar jouw eigen kennis van de EU? Doe dan de test (voor beginners of voor kenners).

 


Was dit artikel nuttig?