Skip to Content

A wake up call over de ernstige gevolgen van het verlies aan biodiversiteit

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

A wake up call. Dat is wat Susanne Schmitt, Nature and Spatial Finance Lead van het Wereld Natuurfonds, maandag wil bereiken als ze een inleiding houdt tijdens het eerste webinar van het Jaarevent dat volgende week plaatsvindt.

In een VN-verslag (gepubliceerd in 2019), waarschuwen wetenschappers al dat één miljoen soorten, uit een geschat totaal aantal van acht miljoen, op het punt staan om uit te sterven. Vele soorten zelfs al binnen enkele decennia. Er zijn zelfs onderzoekers die beweren dat we nu al halverwege de zesde massale uitsterving zijn in de geschiedenis van de aarde. Eerdere massa-uitstervingen zorgden voor het uitsterven van zestig tot vijfennegentig procent van alle soorten.

Miljoenen jaren

Voor ecosystemen duurt het miljoenen jaren om van zo’n gebeurtenis te herstellen. “Biodiversiteit zorgt, kort samengevat, voor schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Het helpt om klimaatverandering te bestrijden en ons eraan aan te passen. Bovendien vermindert het de impact van natuurrampen,” vertelt Schmitt, die hoopt dat de video waarmee zij het webinar maandag aftrapt, zorgt voor een acute wake-up-call.

Er is nog hoop

Volgens haar is er nog hoop op behoud van dier- en plantensoorten die door toedoen van de mens snel verdwijnen. “Maar dan is wel integrale actie en internationale samenwerking nodig. Bijvoorbeeld door op klantniveau het principe van de ‘carrot and the stick’ in te zetten. Je kunt klanten aanzetten tot gewenst gedrag door ze te belonen.”

Belonen van klanten

Een voorbeeld hiervan is het belonen van klanten als ze een tegel in de tuin vervangen door groen. “Ook verzekeraars kunnen gerichter aan de slag. Ze kunnen onder meer samen nadenken over de op de natuur gebaseerde oplossingen, waaronder het aanleggen en promoten van groene infrastructuur en gebouwen in steden, het investeren in regeneratieve landbouwbedrijven, enzovoort.”
Schmitt is ervan overtuigd dat we alleen een echte doorbraak bereiken als de financiële sector de schouders eronder zet via een combinatie van verschillende diensten, expertise en data. “Alleen dan kunnen we het verschil maken.”

Het eerste webinar van ons Jaarevent vindt plaats op maandag 4 oktober, van 11.00 tot 12.00 uur. Geef je nog snel op!

 

 


Was dit nuttig?