Aan de slag met thematisch IMVO-beleggingsbeleid (1): Klimaat en Energietransitie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
18-11-2020

Onder voorzitterschap van Femke de Vries, tevens onafhankelijk voorzitter van de stuurgroep van het IMVO-convenant, vond op 27 oktober het eerste webinar plaats over de speciaal ontwikkelde raamwerken die handvatten bieden voor het ontwikkelen van thematisch beleggingsbeleid. De eerste sessie, onderdeel van een serie webinars, stond in het teken Klimaat en Energietransitie.

Inzicht in de klimaatvoetafdruk

Sanne van Keulen (Natuur & Milieu), Jos Gijsbers (a.s.r.) en Nathalie van Toren (Nationale Nederlanden) namen de aanwezigen mee in de inhoud van het IMVO-raamwerk wanneer een verzekeraar belegt of overweegt te beleggen in voor klimaatverandering relevante sectoren. De OESO-richtlijnen schrijven dan voor om hierbij het due diligence-proces te doorlopen om de ESG-risico’s te beheersen. Kort gezegd komt het erop neer dat verzekeraars inzicht dienen te krijgen in de klimaatvoetafdruk van een beleggingsportefeuille door bijvoorbeeld  data over de (toekomstige) uitstoot van individuele beleggingen in kaart te brengen, onder meer via CO2-emissiedata over de (in)directe CO2-uitstoot van een bedrijf.

Terugkijken

Kijk vooral het Webinar terug voor meer tips en handvatten en/of de bekijk presentaties. Ook hebben de sprekers de vragen die tijdens het webinar zijn gesteld in een apart document beantwoord. Bijvoorbeeld:

  • Hoe hebben de verzekeraars het opzetten van het thematisch beleid aangepakt?
  • Welke relevante onderzoeken van de ngo’s kunnen gebruikt worden?
  • Hoe helpt het minsiterie van Financiën de verzekeraars met het implementeren van het IMVO-convenant?
  • Welke mogelijkheden hebben kleinere verzekeraars op het gebied van engagement?

Meld je aan voor de overige reeks webinars

Jij komt toch ook naar de webinars over de overige vier themakaders?


Was dit artikel nuttig?