Skip to Content

Aantal autobranden blijft stijgen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

In 2019 registreerden verzekeraars in totaal 4941 autobranden. Dit is een stijging van ruim 12 procent ten opzichte van 2018, met 4399 autobranden. In de jaren 2016 tot en met 2019 claimden inwoners van Rotterdam de meeste autobranden: 573, gevolgd door Den Haag met 541, Amsterdam met 533 en Utrecht met 448 claims. Ingedeeld naar provincie voert Zuid-Holland de top drie aan met 3051 claims. Op plaats twee staat de provincie Noord-Brabant met 2999 claims en de derde plaats is voor Noord-Holland met 2301 claims.

Autobranden ontstaan voornamelijk door brandstichting. Het Verbond van Verzekeraars vindt de stijgende trend in het aantal autobranden zeer zorgelijk. Een autobrand in een woonwijk heeft namelijk een enorme impact op het veiligheidsgevoel van de inwoners. Zulke branden kunnen overslaan naar woonhuizen of andere auto’s. Het Verbond adviseert om de auto altijd op een zo zichtbaar mogelijke plek te parkeren. Het liefst in het licht van een lantaarnpaal of een andere buitenlamp. Brandstichters willen immers niet graag gezien worden. Ook camerabeelden kunnen helpen bij het opsporen van verdachten door de politie. WhatsApp-groepen kunnen ook nuttig zijn bij het signaleren van verdachte gedragingen in de buurt.

Particuliere autobezitters met een beperkt casco- (WA-plus) of cascoverzekering (allrisk) zijn verzekerd tegen autobranden. De geregistreerde claims komen van deze verzekerden. Ongeveer zeventig procent van het Nederlandse wagenpark heeft zo’n verzekering.

Dashboard Autobranden 2019

De cijfers zijn te vinden in een interactief dashboard. Klik op de onderstaande afbeelding om alle cijfers te bekijken.

Meer cijfers en statistieken

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) ontvangt van verzekeraars cijfers over hun verzekeringen en ingediende claims. Het CVS maakt hier totaalrapportages en -analyses van.

 


Was dit nuttig?