Skip to Content

Afdronk Verbondscourse 2022: nog meer samenwerken

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Gisteren rondden 28 managers en (aankomend) directieleden, vanuit 16 verschillende verzekeringsmaatschappijen, de Verbondscourse af. Dat betekent dat zij een brede kijk op de verzekeringssector én een stevig netwerk rijker zijn. “In korte tijd heb ik een waardevol netwerk opgebouwd, waarover je anders veel langer doet“, vertelt Fleur Alting (ZLM Verzekeringen) na afloop.

Samen met Marijke Roskam keken de deelnemers terug op hun deelname aan de course die bestaat uit verschillende blokken: de wereld om ons heen, stakeholders en politiek én ontwikkelingen die verzekeraars raken.

Lagerhuisdebat

Over 10 jaar zijn verzekeraars radicaal anders georganiseerd. En: we benutten de kansen om als sector te verduurzamen optimaal. Het is een greep uit de stellingen waarover de deelnemers debatteerden in het Lagerhuis van het Verbond. De opdracht was om in twee groepen, voor en tegen, tot een duidelijke visie en goede argumenten te komen. En het kon zomaar zijn dat je het eens was met de stelling, maar tot de groep ‘tegen’ behoorde. Met de opgedane kennis uit de voorgaande dagen en de nodige humor werden er niet alleen stevige debatten gevoerd, maar werd er ook hard gelachen.


Onder leiding van Marijke Roskam debatteren in 'het Lagerhuis'.

To do’s: meer samenwerken

Maar om als sector in te spelen op de grote, maatschappelijke vraagstukken van nu is niet alleen een duidelijke visie nodig. Er moet ook hard worden gewerkt. Wat zijn volgens de deelnemers de belangrijkste ontwikkelingen en welke to do’s horen daar bij? In groepen beplakten ze flipovers en wat bleek? Over de vraagstukken zijn de meesten het eens, want op bijna alle borden hingen post-its met ‘duurzaamheid’ en ‘data’. En op de to do-lijsten verscheen overal het woord ‘samenwerken’. De deelnemers willen graag meer samenwerken om generieke vraagstukken aan te pakken. Bijvoorbeeld samenwerken als het gaat om regelgeving rondom de uitbesteding van IT, meer best practices delen of meer samenwerken om kwetsbaren te ondersteunen.

Stevig netwerk

Ook Fleur Alting (ZLM Verzekeringen) deed mee aan deze editie van de Verbondscourse. Ze startte zo’n 1,5 jaar geleden als Manager Veiligheid en Innovatie in de verzekeringssector. “Door deze course heb ik de sector in een sneltreinvaart leren kennen en in korte tijd een waardevol netwerk opgebouwd. Iets waar je anders veel langer over doet. Het is prettig om met elkaar te praten over onze eigen ontwikkeling en de dingen waar je tegenaan loopt. Wat is onze rol als manager? Je kunt natuurlijk niet alles weten, maar wat doe je als je iets niet weet? Wanneer schakel je hulp in van buiten en hoe voelt dat? De Verbondscourse levert je contacten op waarmee je kunt sparren.” Ze vervolgt: “En ook vakinhoudelijk komt zo’n netwerk goed van pas. Bij ZLM introduceren we binnenkort de nieuwe functie van Coördinator Duurzaamheid. En hoe handig is het dan dat ik diegene vervolgens in contact kan brengen met één van mijn coursegenoten die een ervaren Manager Sustainability is.”

Fleur Alting in gesprek met haar coursegenoten.

Over de Verbondscourse

De Verbondscourse is een programma van het Verbond van Verzekeraars dat elk jaar speciaal wordt ontwikkeld voor talentvolle managers en (aankomende) directieleden. De course draagt bij aan een verbreding en verdieping van de oriëntatie van de deelnemers op de verzekeringssector. De voorbereidingen voor de 15e editie in 2023 zijn alweer gestart. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op met organisatoren Lieke Hoomans of Marlen Simons.

Dankjewel!


Met dank aan iedereen die dit jaar heeft bijgedragen aan de Verbondscourse.
Op naar de 15e editie in 2023.


Was dit nuttig?