Skip to Content

AI-wet in beslissende fase: spannende weken voor verzekeraars  

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De Europese Commissie stelde in april 2021 een verordening voor kunstmatige intelligentie voor: de AI act. Deze wet moet de risico’s bij de inzet van kunstmatige intelligentie op een risk based manier beteugelen. Dit betekent dat er eisen worden gesteld aan de meer risicovolle AI-toepassingen bij gebruikte data, de manier waarop de software wordt gedocumenteerd en aan het bijhouden van besluiten door het systeem (logging) etc. Verzekeraars kwamen in het oorspronkelijke voorstel niet voor, maar in een compromistekst van de Europese Raad van Ministers werden verzekeraars plots genoemd als ‘hoog risico toepassing’.

Horen verzekeraars op de hoog-risico lijst?

De voorzitter van de Europese Raad wisselt elk half jaar. In de voorbije maanden was Frankrijk de voorzitter, maar vanaf 1 juli is Tjechië aan de beurt. En dan wordt het meteen spannend voor verzekeraars, want de Tsjechen hebben alle lidstaten gevraagd hoe zij denken over de hoog-risico lijst. Met andere woorden: in de komende weken wordt het lot van AI-toepassingen in de verzekeringssector bepaald.

Afwijkende situatie in Nederland

Voor Nederlandse verzekeraars is de situatie toch echt anders dan voor veel andere Europese verzekeraars. Voor Nederlandse verzekeraars geldt immers het ethisch kader datagedreven toepassingen. Het betreft bindende zelfregulering die voor alle datagedreven toepassingen met impact op het klantvertrouwen diverse kwaliteitseisen stelt. Daarmee namen Nederlandse verzekeraars al in 2020 een voorschot op de AI-verordening. Voor het Verbond geldt dan ook dat voor bepaalde hoog-risico toepassingen extra eisen logisch zijn. Echter, het probleem van de AI-verordening is dat het geen onderscheid maakt tussen risicovolle toepassingen en minder risicovolle toepassingen. Dat ontlokte de Duitse financiële toezichthouder dan ook de stelling dat de AI-verordening, ondanks alle beloften, niet risicogebaseerd is: alle toepassingen worden over één kam geschoren.

  • Lees hier wat Catelijne Muller eerder al zei over de implementatie van het ethisch kader door leden van het Verbond.
  • Lees hier wat EIOPA voorzitter Petra Hielkema zegt over o.a. de AI verordening en de rol van verzekeringen daarbinnen.

Wil je van gedachten wisselen over implementatie van het ethisch kader in jouw organisatie, plan dan een half uurtje kennismaking in met onze beleidsadviseur Jos Schaffers (bel het algemene nummer om te worden doorverbonden).

Hulp bij het Ethisch kader

Verdiep je in het Ethisch kader, de toelichting erop en de toolkit als hulpmiddel.


Was dit nuttig?