AP tevreden over FG’s bij verzekeraars

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Op basis van de Algemene Verordening Persoonsgegevens, die sinds mei 2018 van kracht is, moeten verzekeraars een Functionaris Persoonsgegevens (FG) aanstellen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meldt dat op basis van onderzoek naar de naleving van de AVG, er bij alle verzekeraars een FG is aangesteld en de contactgegevens op de juiste manier vermeld worden.

In eerste instantie bleek dat van de 93 onderzochte verzekeraars, negen nog geen functionaris hadden aangemeld. De AP heeft die negen verzekeraars om opheldering gevraagd. In twee gevallen constateerde de AP dat de verzekeraar niet verplicht is om een FG aan te stellen, omdat deze niet op grote schaal persoonsgegevens verwerkt. In de andere gevallen was wel een FG aangesteld, maar was deze niet bij de AP aangemeld. Ook hadden niet alle verzekeraars de contactgegevens van de FG goed vermeld, maar ook dat is nu verbeterd. Hiermee wordt het onderzoek nu afgerond.

Noodzaak Functionaris Persoonsgegevens
Een Functionaris Persoonsgegevens is volgens de AP erg belangrijk, omdat verzekeraars veel persoonsgegevens verwerken. Naast het verwerken van financiële gegevens, gaat het ook om medische, identificatie- en transactiegegevens. Verzekerden én medewerkers moet privacy-issues snel en in vertrouwen kunnen melden. De FG is hiervoor het eerste aanspreekpunt binnen verzekeraars en kan vanuit onafhankelijke positie adviseren over de privacywetgeving binnen de eigen organisatie.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens


Was dit artikel nuttig?