Skip to Content

Ben jij al digitaal fit?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Corona dwingt ons niet alleen om thuis, maar ook anders te werken. “Wij gebruiken onze pc veel te vaak als een digitale typemachine.” Filosoof Martijn Aslander hield de deelnemers aan het webinar over digitale fitheid eerder deze week een mooie spiegel voor. Want zeg eens eerlijk: hoe digitaal fit ben jij?

Aslander stond tijdens zijn inleiding niet alleen stil bij de vraag hoe je digitaal fit wordt, maar vooral ook hoe je fit blijft. “Als je meer dan vier uur per dag achter je pc zit, en dat zijn zo’n 4 á 5 miljoen mensen in Nederland, dan ben je een kenniswerker. Het betekent dat je vooral met je hoofd werkt. Bij verzekeraars werken veel kenniswerkers, maar niemand weet wat kenniswerkers precies zijn. En omdat we dat niet precies weten, weten we ook niet hoe we met die kenniswerkers moeten omgaan en wat zij nodig hebben. We verspillen dus tijd en energie. Onnodig!”

Sociale Agenda
Het Verbond heeft samen met FNV Finance, CNV Vakmensen en de Unie in 2019 de Sociale Agenda gepubliceerd. Deze agenda, onder de noemer Samen op weg naar brede inzetbaarheid, geeft richting aan relevante en actuele thema’s. Een van de belangrijkste actuele thema’s in deze coronatijd is digitale fitheid. Uit het verhaal dat filosoof Martijn Aslander hield tijdens ons webinar deze week, blijkt dat er legio mogelijkheden zijn om digitale fitheid hoog op de agenda te zetten in je onderneming.

Meer doen in minder tijd

Aslander heeft zich, als oprichter van lifehacking.nl, verdiept in de vraag hoe we meer kunnen doen in minder tijd, met meer impact en minder stress. “Werken met je hoofd is eigenlijk geen goed idee. Ons hoofd is een enorme energieslurper. Als je de hele dag thuis werkt en constant wordt gestoord, dan verlies je de focus. Als je wordt gestoord en je focus verliest, kost het vervolgens weer zeven minuten om in je flow te komen. Ook dat kost dus onnodig veel energie.”
Als het aan Aslander ligt, gaan we opnieuw kijken naar de juiste belasting van ons brein. “Afgelopen jaar was alles gericht op de digitale wereld. Hoe kan het dan dat digitale vaardigheden niet op de agenda van HR staan? Zeker vanuit duurzame inzetbaarheid is dat toch raar? We zijn vaak zo’n vijf tot zes uur per dag met digitale middelen in de weer. Dan moeten we mensen toch leren hoe ze daarmee om moeten gaan? Iedereen doet nu maar wat. Vooral het werken vanuit de mailbox is een groot aandachtspunt. Wil je als werknemer zelf de regie terugpakken op jouw agenda? Dan is het verstandig om je mail op een aantal vaste momenten per dag te bekijken.”

Martijn Aslander (fotografie: Daniel Maissan)

Fysiek en mentaal fit

De conclusie is helder, meent Aslander. “We moeten terug naar de tekentafel en bepalen hoe we om moeten gaan met kenniswerkers. In de jaren zeventig is ons al beloofd dat robotisering en automatisering ons minder werk zou opleveren, maar wat is er werkelijk gebeurd? We krijgen massaal met burnouts te maken en mensen raken opgebrand en gefrustreerd. We verspillen tijd en energie, omdat we niet weten hoe we met de pc om moeten gaan. Ik zeg wel eens dat we een auto hebben met wielen, maar hem nog steeds gebruiken als een trapauto. Wij gebruiken onze pc immers al jaren als een moderne typemachine. En ergens vinden we dat nog normaal ook.”
Aslander wijt het aan het feit dat wij met mensen bezig zijn en niet met knopjes. “Daar hebben we de afdeling ICT toch voor?” Volgens hem ligt de verantwoordelijkheid vaak ergens in de driehoek HR-Informatievoorziening-ICT. “En juist omdat het zo versplinterd is, doet niemand er iets mee.”

Rol voor HR

Hij voorziet vooral een grote rol voor de HR-afdelingen. “Digitaal fit zijn, heeft te maken met ons gedrag. En eerlijk gezegd worden wij niet graag aangesproken op onze werkroutines. Daar houden we niet van.”
Stap één is daarom dat mensen zich digitaal bewust moeten zijn. “Mensen moeten snappen dat werken met digitale middelen risico’s kan hebben, bijvoorbeeld een pijnlijke schouder kan opleveren. Daarnaast moeten vooral kenniswerkers beschikken over de juiste vaardigheden. Als je je pc snapt, kun je veel tijd besparen.”

Eerder deze maand was Martijn Aslander te gast bij de podcast ‘Eindbazen’, waarin hij uitgebreid inging op digitale fitheid en de reden waarom iedereen zijn computer verkeerd gebruikt. Luister hier de podcast terug.

Nieuwsgierig naar meer? 'De digitale fitheid’ was pas deel 1 van onze webinarserie over duurzame inzetbaarheid. Deel 2, Inzichten pilot in de verzekeringssector, vindt plaats op 4 februari. En op 11 februari sluiten we af met deel 3, Good practices in de verzekeringssector.


Was dit nuttig?