Bijna helft Europeanen spaart niet voor pensioen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
28-02-2020

Uit onderzoek van Insurance Europe onder 10.000 mensen in 10 Europese landen blijkt dat 43 procent niets privé spaart voor hun pensionering. Nicolas Leanmart, hoofd persoonlijke en algemene verzekeringen bij Insurance Europe: “Gezien het feit dat zo'n verontrustend deel van de mensen momenteel niet genoeg spaart voor hun pensioen, is er dringend behoefte aan discussie over hoe dit het beste kan worden gewijzigd.”

Nederlandse pensioenverzekeraars en fondsen hebben niet aan dit onderzoek deelgenomen, maar uit eerdere studies blijkt dat ook in Nederland ondanks de hier geldende verplichtstelling sprake is van ,,witte vlekken’’ ten aanzien van pensioenopbouw. Volgens de laatste openbare cijfers gaat het bij de witte vlek om 856.000 Nederlanders in loondienst. Dat is 13 procent van het aantal werknemers.

Interesses

Uit het onderzoek ‘New pension survey’ blijkt dat veiligheid van ingelegd geld de hoogste prioriteit is. Daarnaast willen de respondenten in staat zijn om bijdragen te verhogen of te stoppen. Wat informatievoorkeuren betreft, wil 67 procent informatie over pensioenproducten digitaal ontvangen in plaats van op papier. Respondenten zijn het meest geïnteresseerd in informatie over garanties, evenals kosten, risico's, uitbetalingen en beleggingsprestaties. Ze zijn het minst geïnteresseerd in het ontvangen van informatie over beleggingsstrategieën, portabiliteit en overstappen.

Voorkeur voor uitkering

Wat betreft de manier waarop respondenten hun pensioen ontvangen, zegt 46 procent van de ondervraagden dat zij de voorkeur geven aan een lijfrente, terwijl 30 procent de voorkeur geeft aan flexibele opnames en 19 procent kiest voor vaste bedragen. Toen er echter projecties werden gegeven, was er een gelijke verdeling tussen degenen die lijfrente kozen en forfaitaire bedragen.

Uit de enquête is zeker gebleken dat er duidelijk behoefte is aan bepaalde beschermende functies die traditioneel door verzekeraars worden aangeboden, zoals garanties. Het is daarom van cruciaal belang dat beleidsmakers verzekeraars in staat stellen hun belangrijke rol te vervullen bij het aanpakken van de pensioenspaarkloof.

Meer informatie? Bekijk de key findings.


Was dit artikel nuttig?