Bijzonder initiatief: voormalig zorgpersoneel weer aan de slag

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
27-03-2020

Voormalig verpleegkundigen en artsen die nu werken voor verzekeraars, mogen bij uitzondering weer aan de slag in de zorg om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te bestrijden. De maatregel van het ministerie van Volksgezondheid en Sport (VWS) is per direct kracht en geldt tot nader order.

Meteen aan de slag

De voormalig verpleegkundigen en artsen kunnen meteen aan de slag want zij hoeven zich niet opnieuw te registeren in het BIG-register, als hun registratie verlopen is na 1 januari 2018. Het ministerie van VWS heeft de maatregelen genomen omdat er dagelijks signalen binnenkomen van voormalig zorgpersoneel dat zich wil gaan inzetten om het huidige zorgpersoneel te ondersteunen. Door de maatregelen kunnen zorginstellingen gebruik maken van de ervaring en kennis van voormalig verpleegkundigen en artsen.

Bijzonder initiatief

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, heeft het bijzondere initiatief gedeeld onder de bij het Verbond aangesloten verzekeraars. “Het initiatief sluit mooi aan op de maatschappelijke rol die verzekeraars op allerlei terreinen vervullen. Wij hopen dan ook dat onze leden hun medewerkers daartoe in de gelegenheid stellen om zo het huidige zorgpersoneel te  ondersteunen en te ontlasten tijdens deze crisis.”

Aangepaste aansprakelijkheid

Artsen en verpleegkundigen die zonder geldige of met een verlopen BIG-registratie aan de slag gaan in een zorginstelling vallen onder de lopende aansprakelijkheidsverzekering van de zorginstelling. Zij moeten daarvoor voldoen aan de ‘Voorwaarden voor inzet coassistenten en artsen/geneeskundig specialisten niet praktiserend in tijden van nood’ die KNMG op 16 maart 2020 heeft gepubliceerd.

Aanmelden

Meer informatie en aanmelden kan via de website extra handen voor de zorg. Deze site bundelt alle initiatieven voor extra zorgpersoneel tijdens de coronacrisis. (Oud-)zorgmedewerkers en zorgorganisaties kunnen zich via deze site melden. Via regionale contactpunten van werkgeversorganisaties wordt tijdelijke capaciteit met ervaring in de zorg gekoppeld aan zorg- en welzijnsorganisaties die daar behoefte aan hebben.


Was dit artikel nuttig?