Blog: Europese politiek saai?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
13-05-2019

Vorige week was ik aanwezig bij het EU Verkiezingsdebat, dat wij samen met een aantal andere organisaties in hartje Den Haag organiseerden. Voor degenen die er niet bij waren: kijk het terug, want het is beslist de moeite waard. Hoezo Europa saai?

Meest opmerkelijke moment vond ik dat we als sector een compliment van Europarlementariƫr Paul Tang (PvdA) kregen. Kort samengevat komt het erop neer dat hij vindt dat wij, de Nederlandse financiƫle sector, actief meedenken en akteren op duurzaamheid en klimaatinvesteringen.

Complimenten zijn zeker leuk, maar het debat bood mij ook de gelegenheid om aandacht te vragen voor de EU-toezichtregels. Op zich zijn wij namelijk best blij met de nieuwe Solvency-regelgeving die uit Brussel komt, maar wij zien ook dat de prijs voor lange termijnproducten hierdoor is aangescherpt. Het wordt met andere woorden steeds lastiger om dit soort producten met garanties in de markt te brengen en in het verlengde daarvan lange termijnbeleggingen te realiseren om aan onze verplichtingen te voldoen. En juist dat laatste is zo belangrijk om bijvoorbeeld (nog meer) stappen te kunnen zetten in de klimaattransitie.

Het goede nieuws is dat, naast Tang, ook de andere partijen dit punt (h)erkenden. Hopelijk zien we dat straks terug, bij de evaluatie van Solvency II in 2020.

Terugkijken?

Richard Weurding, algemeen directeur Verbond van Verzekeraars


Was dit artikel nuttig?