Compendium Verzekeringsrecht verschijnt vandaag

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
12-09-2019

Bij uitgeverij SDU verschijnt vandaag het Compendium Verzekeringsrecht. In dertig hoofdstukken en 788 bladzijden verschaffen de auteurs inzicht in een aantal veel voorkomende en belangrijke verzekeringsrechtelijke thema’s. “Denk bijvoorbeeld aan de beleggingsverzekeringen. Of aan de invloed van de nieuwe privacyregelgeving”, vertelt prof. dr. Wouter Kalkman, lid van de redactie en een van de negentien auteurs.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst overhandigde Kalkman, in aanwezigheid van de andere redactieleden (Walter van Gerner en Kristel Verschoor) en de gezamenlijke auteurs, het eerste exemplaar aan Janet Stuijt, General Counsel en lid van de Management Board van NN Group. Hij benadrukte in de lounge van het Haagse NN-kantoor dat het Compendium “echt een boek is voor de praktijk, dat ook een bijdrage kan leveren aan het juridisch debat en de rechtsvorming”.

Brede scoop

Volgens Kalkman is het een geheel nieuw boek dat een mooie aanvulling is op de twee eerdere boeken over verzekeringsrecht (van hoogleraar Han Wansink en ACIS-directeur Marc Hendriks). “Wij hebben gekozen voor een brede scoop en eigen thematiek, omdat we denken dat het boek daarmee een eigen positie kan verwerven.”

Van opzet tot verzwijging

De brede scoop houdt in, dat de de thematiek niet alleen vanuit het verzekeringsrecht wordt  benaderd, maar ook vanuit andere relevante rechtsgebieden die van invloed zijn op verzekeringsovereenkomsten. Kalkman: “Denk bijvoorbeeld aan het Unierecht, maar ook aan de privacyregelgeving, het huwelijksvermogensrecht, het erfrecht, het beslag- en executierecht, het faillissementsrecht en de regels inzake medische keuringen.”

Enorme klus

Na drieënhalf jaar schrijven, schaven en schrappen overheerst nu trots bij Kalkman en het complete schrijversteam. “Het was voor ons allemaal een hele klus om het naast het gewone werk te doen, maar dan is het extra mooi om nu het eindresultaat te zien.”
Het hele team hoopt nu vooral dat het boek niet zozeer van de SDU zal zijn, maar vooral zelf SDU zal zijn. “Oftewel, de Standaard Dienst Uitrusting voor de jurist, zoals Walter van Gerner het zo mooi zei bij de presentatie.”

Het Compendium is in ieder geval verplichte kost voor de deelnemers aan de Leergang Verzekeringsrecht die vandaag van start is gegaan. Het boek is verkrijgbaar in de webshop van de SDU of via de boekhandel. Mocht u als lezer thema’s missen of stuiten op fouten, dan kunt u uw suggesties en/of verbeteringen mailen naar de redactie (zie www.nnadvocaten.nl).

 


Was dit artikel nuttig?