Doe extra check op de aanwezigheid escrow-contracten

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
18-05-2020

Het Verbond van Verzekeraars roept de leden op een extra check uit te voeren op hun softwarecontracten voor het geval dat een IT-leverancier omvalt door de coronacrisis.

De oproep volgt op een artikel van het Financieel Dagblad vorige week waarin de noodklok werd geluid over de indirecte en reële bedreiging die de coronacrisis vormt voor de continuïteit en beschikbaarheid van vitale softwaresystemen voor het bedrijfsleven.  

Faillissement softwarebedrijf door corona

Veel verzekeraars laten hun software ontwerpen en onderhouden door softwarehuizen. Maar de coronacrisis en de mogelijk daaruit volgende faillissementsgolf zou ook softwarehuizen kunnen raken. “Valt een IT-leverancier om, dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de betreffende verzekeraar”, aldus Jos Schaffers, beleidsadviseur Big Data & Privacy bij het Verbond. “Veel verzekeraars werken met zogeheten ‘escrow-contracten’. Dit betekent dat de verzekeraar de broncode van de betreffende applicaties kan overnemen als een leverancier omvalt. Ik raad verzekeraars aan een extra check te doen op de aanwezigheid van dergelijke contracten. ”


Was dit artikel nuttig?