Duurzaamheid en veiligheid gaan hand in hand

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
06-05-2019

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) brengt samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) onder de aandacht van woningcorporaties. “De duurzame metamorfose van woningen is hét moment om ook meteen de veiligheid aan te pakken”, aldus het CCV.

In het najaar publiceert het CCV de vernieuwde PKVW-handboeken, met daarin richtlijnen voor nieuwbouw en bestaande bouw. Gebruiksgemak staat daarbij voorop. “Denk bijvoorbeeld aan de voorwaarden op het gebied van verlichting die eenvoudiger worden. Of gecertificeerd hang- en sluitwerk, goede buitenverlichting en rookmelders.”

Het CCV benadrukt dat woningcorporaties behoefte hebben aan duidelijkheid. Wat zijn de PKVW-eisen? Hoe voeren we die uit? Wat zijn de eisen voor bestaande en voor nieuwbouw? Waarin biedt het PKVW een meerwaarde boven de richtlijnen in het Bouwbesluit?

Volgens het CCV heeft preventie allang zijn effect bewezen bij de aanpak van woninginbraak. “Het biedt woningcorporaties de mogelijkheid om tegen relatief lage kosten de veiligheid fors te verbeteren.” Op de website van het CCV is meer te vinden over het PKVW voor woningcorporaties.


Was dit artikel nuttig?