Eerste Kamer stemt in met particuliere bescherming zeevarenden

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) is zeer verheugd dat bewapende particuliere maritieme beveiligers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen nu zijn toegestaan. De Eerste Kamer heeft op dinsdag 19 maart ingestemd met het wetsvoorstel Wet ter Bescherming Koopvaardij. “Ik ben ongelooflijk blij dat het nu eindelijk zover is”, aldus directeur Annet Koster.

In de afgelopen jaren hebben maritieme organisaties, van reders tot families van zeevarenden, gepleit voor de mogelijkheid van inzet van particuliere beveiliging in gevallen dat steun van defensie niet toereikend is. Nu, 10 jaar later, is het eindelijk gelukt om adequate bescherming mogelijk te kunnen maken. Ook het Verbond heeft de inzet van de KVNR en de initiatiefnemers van het Wetsvoorstel altijd positief gesteund en heeft veel waardering voor hun jarenlange inzet.

Op grond van het wetsvoorstel kunnen ook de Nederlandse reders, als laatste binnen Europa, hun zeevarenden adequaat beschermen tegen piraterij. De verwachting is dat de wet eind 2019 in werking zal treden.


Was dit artikel nuttig?