Skip to Content

Eerste schatting schadebedrag noodweer juni: 37 miljoen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Uit een eerste schatting van het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat het schadebedrag door het noodweer op 18 juni zal uitkomen op circa 37 miljoen euro. Het noodweer hield vooral huis in de plaatsen Leersum, Bergen en Alkmaar. Weersextremen zoals het noodweer in juni zorgen steeds vaker voor meer schade aan huizen, bedrijfsgebouwen en voertuigen.

Het noodweer veroorzaakte schade op particuliere én zakelijke inboedel-, opstal-, auto- en motorverzekeringen. Stichting Salvage, die namens verzekeraars eerste hulp verleent na calamiteiten zoals brand en extreem weer, rukte maar liefst 114 keer uit 

De meeste verzekerde schades werden geclaimd op particuliere woonverzekeringen (25 miljoen euro). Op de tweede plek zien we het schadebedrag van particuliere motor- en autoverzekeringen (9 miljoen euro). Zakelijke gebouwverzekeringen staan op een derde plek met 2 miljoen euro. Tenslotte zien we op de vierde plek zakelijke auto- en motorverzekeringen (1 miljoen euro schade). Verzekeraars zien niet alles, zo zijn veel oudere auto's alleen WA-verzekerd en was er ook veel schade aan gemeente-eigendommen zoals straatmeubilair en bomen. 

Meeste schades per gemeente

Het noodweer veroorzaakte de meeste schade in de gemeente Utrechtse Heuvelrug (onder andere Leersum), waar een valwind plaatsvond. In totaal is in deze gemeente naar schatting 7,3 miljoen euro verzekerde schade veroorzaakt. Ook in Hoogeveen was er sprake van veel verzekerde schade (3,9 miljoen), hier wasprake van wateroverlast en een hagelbui. Op een derde en vierde plaats staan de gemeentes Bergen en Alkmaar. Beide in Noord-Holland, waar sprake was van wateroverlast, met naar schatting 2,5 en 2,2 miljoen euro verzekerde schade. 

Meeste schades per provincie 

De meeste verzekerde schade op 18 juni viel te betreuren in de provincie Noord-Holland (11 miljoen). De provincie Utrecht volgt met 8 miljoen euro verzekerde schade, op nummer 3 staat Drenthe met 6 miljoen. 

Provincie Geschat schadebedrag
Drenthe 6 miljoen
Flevoland 1 miljoen euro
Friesland 0 miljoen euro
Gelderland 4 miljoen euro
Groningen 1 miljoen euro
Limburg 0 miljoen euro
Noord-Brabant 2 miljoen euro
Noord-Holland 11 miljoen euro
Overijssel 2 miljoen euro
Utrecht 8 miljoen euro
Zeeland 0 miljoen euro
Zuid-Holland 2 miljoen euro


Vaker storm door klimaatverandering

Extreem weer, zoals op 18 juni, zorgt voor steeds meer schade aan huizen, bedrijfsgebouwen en voertuigen. Wereldwijd zien verzekeraars de gevolgen van klimaatverandering terug in hun cijfers. Zo ontvingen verzekeraars in ons land na de extreme hagelbuien op 23 juni 2016 in Zuidoost-Nederland ruim 100.000 schademeldingen. Dat is meer dan tien keer zoveel als op een gewone dag. De verzekerde schade bedroeg zeker 600 miljoen euro. De Klimaatmonitor van het Verbond geeft de jaarlijkse schade door extreem weer, verdeeld naar weersextremen zoals storm, hagel, neerslag en vorst in de totale schade aan huizen, bedrijfspanden en voertuigen. 

Lees onze preventietips om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen

 

Shutterstock 2042204567

Actuariële aspecten bij het inschatten van klimaatrisico’s, 3 juni 2024

  • 3-6-2024
  • Webinar
  • Toepassing wet- en regelgeving
Shutterstock 1888881763

Schademiddag 2024

  • 5-6-2024
  • Event
  • Vakkennis

Was dit nuttig?