Enorme vraag naar eerste groene Duitse staatsobligatie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
04-09-2020

Duitsland verkocht afgelopen woensdag voor het eerst groene staatsobligaties. Nederland verkocht ze een jaar eerder (mei 2019) ook voor het eerst en net als in Duitsland met enorm succes.

Ons buurland verkocht deze week voor zes miljard aan schuldpapier met een looptijd van tien jaar. Beleggers tekenden in voor 33 miljard en daarmee was de transactie een groot succes. In Nederland stonden beleggers vorig jaar ook in de rij voor de groene financiering: er werd 5,9 miljard opgehaald. Dat bedrag was zelfs aan de bovenkant van de vier tot zes miljard die de Staat van plan was op te halen. De vraag was groot: beleggers tekenden voor ruim 21 miljard in.

Nieuwe Nederlandse uitgifte

Het Verbond herhaalt haar eerdere pleidooi om versneld aan de slag te gaan met een nieuwe Nederlandse uitgifte. Zeker omdat het kan bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs, waar de financiƫle sector zich aan gecommitteerd heeft. Met groene staatsobligatie wordt het geleende geld specifiek gebruikt voor de financiering van duurzame projecten, zoals hernieuwbare energie, woningisolatie, spoorwegen en dijkversterking.


Was dit artikel nuttig?