Skip to Content

Europees Parlement maakt geen bezwaar tegen groen label voor nucleaire en gasactiviteiten

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het Europees Parlement heeft geen bezwaar gemaakt tegen het voorstel van de Europese Commissie om nucleaire en gasactiviteiten als ‘groen’ aan te merken in de Europese taxonomie. Als ook de Raad van de Europese Unie geen bezwaar maakt vóór 11 juli, krijgen deze energiebronnen met ingang van 1 januari 2023 een groen label.

De stemming

Om het Europees Parlement een veto te laten uitspreken tegen het voorstel van de Europese Commissie (EC) was een absolute meerderheid van 353 parlementsleden nodig. Zover kwam het niet. 278 leden stemden voor, 328 leden stemden tegen en 33 onthielden zich van stemming. Als ook de Raad van de Europese Unie geen bezwaar maakt vóór 11 juli worden nucleaire en gasactiviteiten met ingang van 1 januari 2023 opgenomen in de EU- taxonomie.

Groen onder voorwaarden

De EC is van mening dat er bij de groene transitie een rol is weggelegd voor private investeringen in nucleaire en gasactiviteiten en heeft daarom voorgesteld sommige van deze activiteiten aan te merken als overgangsactiviteiten die de klimaatverandering helpen beperken. Het groene label is in tijd beperkt en er zullen strenge voorwaarden gelden.

Uitnodiging voor private investeerders

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen reageerde eerder in de Telegraaf: “Het getuigt van realisme. Kerncentrales zijn onderdeel van de energie van de toekomst. De taxonomie is een uitnodiging voor private investeerders om mee te doen en meer geld is hard nodig.” Hij wijst vervolgens ook op de strenge voorwaarden. “Het mag alleen tijdelijk en daar waar het een vervuilende kolencentrale kan vervangen. Onder de nieuwste technieken en onder de zwaarste normen. Alleen dan draagt de investering bij aan de strijd tegen klimaatverandering.”

Het Verbond monitort de verdere ontwikkeling rondom het groene label voor nucleaire en gasactiviteiten en houdt leden hiervan op de hoogte.


Was dit nuttig?