Skip to Content

Europese Commissie doet voorstel Europees toegangspunt voor bedrijfsdata

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Een centraal Europees toegangspunt met bedrijfsgegevens om de beschikbaarheid van financiële en niet-financiële bedrijfsgegevens te verbeteren. Met dit wetgevende voorstel kwam de Europese Commissie eind vorige week. Het voorstel moet met name particuliere en institutionele beleggers helpen om (duurzame) beleggingsbeslissingen te nemen.

Verbond blij met stap tot ESAP

Het Verbond vraagt al jaren namens verzekeraars om meer en beter beschikbare duurzaamheidsdata van bedrijven waarin ge√Įnvesteerd wordt. Met behulp van dergelijke data zijn verzekeraars in hun rol van belegger beter in staat te kiezen voor het duurzame alternatief. Daarnaast vraagt de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van verzekeraars aan te geven in hoeverre hun beleggingen duurzaam zijn. Het zogeheten European Single Access Point (ESAP) maakt het eenvoudiger om aan deze verplichting te voldoen.

Gratis voor beleggers

Het ESAP is gratis toegankelijk voor beleggers en bevat naast bancaire en niet-bancaire ook duurzaamheidsgerelateerde informatie van ondernemingen. Dergelijke informatie ondersteunt de doelstellingen van de Europese Green Deal.

Duurzaamheid en digitalisering

De  gemeenschappelijke gegevensruimte van het ESAP vormt een hoeksteen van de digitale strategie van de EU. Alle informatie wordt beschikbaar via een uniform dataformat, wat onderling vergelijken van de data mogelijk maakt. De Europese Commissie krijgt de bevoegdheid dit format te ontwikkelen.

Vervolgproces

Het wetgevend voorstel is onderdeel van een pakket maatregelen om de mogelijkheden van ondernemingen, om in de hele EU kapitaal aan te trekken, te verbeteren. Daarnaast zijn de maatregelen erop gericht dat Europeanen optimaal rendement kunnen halen uit hun beleggingen.. Het voorstel wordt komende maanden besproken door de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement.


Was dit nuttig?