Skip to Content

Europese cybersecurity-wetgeving ontrafeld

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Voor de Europese economie zijn veilige netwerk- en informatiesystemen van groot belang. De gevolgen van en schade door ernstige storingen in netwerk- en informatiesystemen kunnen namelijk enorm zijn. Daarom stemden het Europees Parlement en de Europese Raad in november 2022 in met nieuwe wetgeving: NIS2 en DORA.

NIS2

NIS2 staat voor de ‘Netwerk- en informatiebeveiligingsrichtlijn’. Deze richtlijn is een herziening van de oorspronkelijke NIS-richtlijn uit 2016 en moet overheden, bedrijven en organisaties in Europa weerbaarder maken tegen cyberaanvallen.

DORA

De tweede regeling is de ‘Digital Operational Resilience Act’, ofwel DORA. Deze regeling dient de digitale operationele weerbaarheid van de financiële sector te verhogen. De act maakt deel uit van het ‘pakket maatregelen voor het digitaal geldwezen’ om de stabiliteit en integriteit van de financiële markten van de Unie te waarborgen. En beleggers en consumenten te beschermen.

De trialoog onderhandelingen zijn afgerond en zowel de Europese Raad als het Europees Parlement hebben eind vorig jaar het onderhandelingsakkoord goedgekeurd. Lidstaten hebben nu 21 maanden de tijd om de richtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

Effect van nieuwe wetgeving

De wetgeving verplicht meer partijen om met de beveiliging van hun netwerk- en informatiesystemen aan de slag te gaan. Wil je weten wat er nog meer op je afkomt? Meld je dan nu aan voor het webinar Europese cybersecurity-wetgeving ontrafeld op 13 februari. Samen met onze partner Deloitte helpen wij je graag met de voorbereiding.


Was dit nuttig?