Skip to Content

Ex-kankerpatiënten kunnen zich beter verzekeren

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De toegang tot verzekeringen wordt voor ex-kankerpatiënten verder verruimd. Zij hoeven bij de aanvraag van een overlijdensrisicoverzekering onder de vragengrens tien jaar na genezing niet meer te vermelden dat zij in het verleden deze aandoening hebben gehad. Voor ex-patiënten die jonger dan 21 jaar waren toen ze kanker kregen, gaat een termijn van 5 jaar gelden. Dat zijn het Verbond van Verzekeraars, de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en minister Hoekstra (Financiën) overeengekomen. Op verzoek van het Verbond van Verzekeraars geldt deze regeling ook voor uitvaartverzekeringen. De ministerraad heeft de afspraken bekrachtigd.

"Het is goed nieuws dat ex-patiënten dankzij deze afspraken een pijnlijk verleden echt achter zich kunnen laten", aldus algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond. "Dat ook uitvaartverzekeraars zich hierbij aansluiten, laat zien dat de sector dit ter harte gaat’’.

Schone lei

Het zogeheten 'schone lei-beleid' betekent dat ex-patiënten na een aantal jaren bij het aanvragen van een overlijdensrisico- of uitvaartverzekering betere toegang krijgen tot deze verzekeringen. Na de vastgestelde termijn van 5 of 10 jaar zullen wegens dit medisch verleden geen premie-opslagen worden berekend.

Implementatie

Verzekeraars en NFK werken aan zo snel mogelijke implementatie. De maatregel gaat naar verwachting per januari 2021 in. De NFK en het Verbond werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten.

Meer informatie over verzekerbaarheid in het algemeen is te vinden op onze nieuwe themapagina Verzekerbaarheid.

shutterstock_574939951.jpg

Verenigingsdag 2024

  • 26-6-2024
  • Event
  • Verzekeringsthema's

Was dit nuttig?