Gebruik big data door verzekeraars onder de loep

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
13-09-2019

Meer gepersonaliseerde en betaalbare verzekeringsproducten, betere dienstverlening, fraudedetectie en premiebepaling, meer distributiemogelijkheden en lagere kosten. Deze hele rij voordelen en kansen signaleert de International Association of Insurance Supervisors in haar concept-paper over het gebruik van big data analytics in de verzekeringssector. Maar er zijn ook risico’s. Zo is het IAIS kritisch op het toepassen van big data voor prijsoptimalisatie.

Het Verbond is benieuwd waar de kritische houding ten opzichte van prijsoptimalisatie precies op is gebaseerd (paragraaf 3.2.2). Andere risico’s zijn volgens IAIS de ondoorzichtigheid en complexiteit van de gebruikte algoritmes, de toegankelijkheid tot en betaalbaarheid van de producten (onverzekerbaarheid). Tegelijkertijd is het Verbond blij verrast met de erkenning van de Solidariteitsmonitor door het IAIS en de diverse Nederlandse voorbeelden in het paper.

Reageren op het AISIS-paper?
Hoewel reageren nog mogelijk is tot medio oktober, heeft het Verbond op verzoek van Insurance Europa al gereageerd op verschillende vragen en opmerkingen uit het paper. Het paper sluit goed aan op het gezamenlijke stuk van AFM/DNB over het verantwoord gebruik van Artificial Intelligence (AI) in de financiële sector waar het Verbond ook een reactie op voorbereidt, mede op basis van de input van leden (reageren kan tot 30 september).
Heeft u vragen over of ideeën bij het IASIS-paper? Reageren kan op www.iaisweb.org. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met j.schaffers@verzekeraars.nl.


Was dit artikel nuttig?