Geduld van Jonge Democraten is op

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
14-03-2019

Bijna een jaar geleden presenteerden de jongerenorganisaties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hun visie op ons pensioenstelsel. Maandag gaan de Jonge Democraten in gesprek met Wouter Koolmees en hun boodschap is helder: “Ons geduld is op.”

Voorzitter Dennis van Driel van de Jonge Democraten spreekt klare taal. “De vakbeweging heeft zichzelf buitenspel gezet en de polder heeft gefaald. Wat ons betreft houdt Wouter Koolmees nog een paar sessies met werkgevers, werknemers, jongeren en ouderen en hakt hij daarna zelf de knoop maar door. Er zal toch een keer een besluit moeten worden genomen.”

Doorsneepremie
Die knoop bestaat in eerste instantie uit het afschaffen van de doorsneepremie. “Dat is op dit moment echt het allerbelangrijkste”, meent Van Driel. “Als de doorsneepremie eruit is, zorgen we er namelijk voor dat jongeren en ouderen een eerlijke pensioenpremie afdragen. En het opent de deur naar verdere hervormingen, waaronder de persoonlijke pensioenen.”
Tijdens de presentatie van de gezamenlijke visie in april vorig jaar was dat al de belangrijkste boodschap van de vier coalitiepartijen: ‘wel een verplicht, maar voor iedereen ook een persoonlijk pensioen, zodat helder is wat je zelf opbouwt’.

Opa, oma en kleinkind
In het manifest schreven de vier coalitiepartijen ook ‘dat elke opa en oma in Nederland hun kleinkind een goed pensioen gunnen. Net zo goed als elk kleinkind het zijn opa en oma gunt’. Die mening heeft Van Driel nog steeds. “Er zit zoveel angst bij ouderen. Op zich snap ik dat ook wel, want dat wordt ze voor een groot deel aangepraat door partijen als de SP, 50Plus en de PVV. Juist daarom is het zo belangrijk om over te stappen naar een solidair, maar meer persoonlijk pensioen, zodat iedereen weet wat zijn of haar pensioenrechten zijn. Bovendien slaan we daarmee meerdere vliegen in één klap. We halen de onzekerheid weg bij mensen, lossen het pensioenprobleem in één keer op én zwakken de toon van partijen als 50Plus en sinds kort ook GroenLinks af.”

Landelijke actiedag

Maandag vindt in Den Haag, naast het gesprek dat de Jonge Democraten met Wouter Koolmees hebben, ook de landelijke actiedag van de FNV plaats. De vakbond pleit tijdens die actie onder andere voor de bevriezing van de AOW. Dat punt wekt duidelijk zichtbaar de ergernis van Van Driel. “De vakbeweging haalt iedere keer die AOW-leeftijd erbij, terwijl dat een totaal andere discussie betreft. De AOW staat los van de pensioenen.” Hij merkt ten slotte cynisch op dat hij dolgraag in Den Haag zou zijn maandag, maar gewoon moet werken. “Ik ga mijn pensioenafdracht bij elkaar sparen, zodat dat mooi kan doorvloeien naar de mensen die maandag gaan demonstreren.” 

 

 


Was dit artikel nuttig?