Getroffen ondernemers avondklokrellen schadeloos gesteld

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Ondernemers van wie de winkel is geplunderd en vernield tijdens de avondklokrellen worden volledig schadeloos gesteld. Die toezegging heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gisteren gedaan in de Tweede Kamer.

De overheid gaat een 'Fonds bedrijvenschade Coronarellen' vormen dat de schade vergoedt die getroffen ondernemers lijden die zich niet of onvoldoende hebben verzekerd. "Een geruststelling voor veel mkb’ers die de schrik nog in de benen hebben’’, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Direct actie

Het Verbond heeft al meteen na de eerste ongeregeldheden laten weten dat de schade conform de polisvoorwaarden wordt vergoed. Schade-experts van verzekeraars zijn direct aan het werk gegaan om de schade op te nemen. Ook zijn bij getroffen winkels door Stichting Salvage onmiddellijk noodmaatregelen getroffen, zoals het aftimmeren van stukgeslagen ruiten. Een schatting van de totale verzekerde schade kan het Verbond nog niet geven, maar in meerdere steden is de schade aanzienlijk omdat veel winkels en gebouwen zijn beschadigd.

Maatwerk

Veel ondernemers zijn goed verzekerd, maar volgens het Verbond kan het voorkomen dat – vaak met een adviseur – een eigen risico is afgesproken om de premie te drukken. "Zakelijke verzekeringen zijn maatwerk, waarbij in overleg met de ondernemer wordt gekeken welke risico’s hij zelf kan dragen en welke niet’’, aldus Weurding.

Uitwerking fonds

Hoeveel geld er in het ’Fonds Bedrijvenschade Coronarellen’ komt en wanneer en hoe ondernemers daar een beroep op kunnen doen, is nog niet duidelijk. Grapperhaus en Hoekstra moeten de invulling van het fonds nog uitwerken.

Veelgestelde vragen avondklokrellen
Wil je meer weten over de avondklokrellen in relatie tot verzekeren? Ga naar verzekeraars.nl/avondklokrellen


Was dit artikel nuttig?