
Waarom een Innovatieplatform?
“Innovatie en digitalisering zijn nodig om te overleven. Vandaag de dag zit innovatie meer dan ooit in the top of our minds.” Dat zei Verbondsdirecteur Geeke Feiter tijdens de lancering van het Innovatieplatform. Volgens haar moet het platform niet alleen de trends voor de Nederlandse verzekeringsmarkt duiden, maar ook de innovatieagenda van het Verbond concretiseren.
Nieuwsgierig? Kijk op onze site.
Laten we beginnen met de vraag die Lindy Borgmans en Evelyn Osinga (Univé) in het vierde deel aan jou stelden. Zij verwachten dat een verzekering vaker onderdeel wordt van een specifiek product, service of ecosysteem. Hoe zie jij dat?
“Dat zie ik ook wel gebeuren. Sterker nog, dit zogenoemde embedded insurance is een ontwikkeling die al langer speelt en ik denk dat het een grote impact op verzekeraars zal hebben. Embedded insurance houdt letterlijk in dat een verzekering is geïntegreerd in het product dat je koopt. Als je bijvoorbeeld een auto koopt, zit de verzekering er al bij inbegrepen. Of de koper daarvoor elders was verzekerd, maakt in dat geval niets uit.”
Job Dijkstra
Dat biedt ook kansen voor verzekeraars toch?
“Zeker. En het gaat op veel meer terreinen gebeuren. Het zou best kunnen dat je in de toekomst een nieuwbouwwoning koopt inclusief de woonverzekering en een onderhoudscontract. Voor een koper ideaal, want hij hoeft niet op zoek naar een schilder, schoorsteenveger of wat dan ook. Zo’n constructie biedt met name kansen voor verzekeraars die lokaal sterk zijn vertegenwoordigd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de data. Er komen, vergelijkbaar met auto’s, ook in huizen steeds meer sensoren die genoeg mogelijkheden bieden voor verzekeraars, onder meer in de preventieve sfeer.”
Springen verzekeraars snel genoeg op dat soort ontwikkelingen in?
“Het is (en blijft) een cliché dat wij een gereguleerde en risicomijdende industrie zijn. Innovatie staat daar soms haaks op. Verzekeraars hebben al veel stappen gezet in het versnellen van hun innovatieproces, maar zeker ten opzichte van bijvoorbeeld startups blijven ze last houden van die remmende werking. Startups en techbedrijven hebben in die zin een voorsprong. En aan de andere kant hebben verzekeraars weer de voordelen van schaalgrootte en distributiekracht.”
Wat heb jij zelf met innovatie? Waar ligt je hart?
“Ik vind het heel leuk om te volgen hoe snel de wereld zich ontwikkelt. Als je met innovatie bezig bent, blijf je bij. Dat is mooi. En als je me vraagt waar mijn hart ligt, dan vind ik het onderzoeken en maken van nieuwe businessmodellen het meest fascinerend. Zo’n bedrijf als DSM, dat vroeger het steenkool uit de grond haalde, is 180 graden gedraaid en een voedings- en biotechbedrijf geworden. Dat is toch geweldig. Als verzekeraars kunnen wij nog jarenlang vooruit en onze reguliere business innoveren of we kunnen het roer omgooien. Heel interessant.”
"Als verzekeraars kunnen wij nog jaren onze reguliere business innoveren. Of we kunnen het roer omgooien!"
Wat doet Achmea? Werkt dat bij jullie anders dan bij een kleine verzekeraar?
“Wij wedden op twee paarden. We investeren in onze merken om klanten goed bij te staan, bijvoorbeeld via robotadvisering. En tegelijkertijd kijken we naar de toekomst. Klushulp van Centraal Beheer is een mooi voorbeeld hoe je als verzekeraar een totaal andere dienstverlening kunt leveren aan je klanten. In Nederland zijn wij weliswaar een grote verzekeraar, maar internationaal gezien ligt dat anders. Daarom zijn wij lid van een Europees samenwerkingsverband, Eurapco genaamd, terwijl een kleine(re) verzekeraar het sneller in de samenwerking in eigen land zal zoeken.”
Toch doen jullie wel mee aan het Innovatieplatform?
“Ook dat vinden we inderdaad belangrijk. Zoals ik net al zei, verandert het (verzekerings)landschap en gaat de technologie heel snel. Er zijn genoeg onderwerpen te bedenken waarop wij als Nederlandse verzekeraars kunnen samenwerken. Ik denk dan met name aan grote maatschappelijke problemen, zoals cyber en het klimaat, waar niet één, twee, drie een oplossing voor is, maar waardoor de risico’s voor de maatschappij wel toenemen.”
Moet dat ook het doel zijn van het platform?
“Wat mij betreft gaan we ons inderdaad vooral druk maken met en om die maatschappelijke uitdagingen waar we als verzekeraars samen het verschil kunnen maken. Neem het vooruitzicht dat één miljoen huizen dreigen te verzakken door een laag grondwaterpeil. Dat vind ik typisch zo’n onderwerp waar het Innovatieplatform zich over kan buigen. Hoe kunnen wij heel Nederland helpen? Dat lijkt me interessanter dan dat we met elkaar kijken of we een nieuwe dienst of verzekering kunnen ontwikkelen. Dat moet iedere verzekeraar gewoon zelf doen.”
Dit was het laatste deel in onze serie over het Innovatieplatform van het Verbond van Verzekeraars. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Martijn Minkenberg.