Skip to Content

Innovatie in de financiële sector: werkt de EU belemmerend?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het is bijna vertederend hoe één thema (innovatie) en twee stellingen (‘Europese regels werken belemmerend’ en ‘Er is een gelijk speelveld tussen nieuwe en bestaande spelers’) kunnen leiden tot verbroedering in Europa. In het Financiële Verkiezingsdebat 2019, dat dinsdag in Nieuwspoort plaatsvond, waren zowel D66 als GroenLinks het zo nu en dan eens met de PVV.

Met het oog op de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement (23-26 mei) vonden het Verbond van Verzekeraars, de NVB, de NVP, Adfiz en Dufas de tijd meer dan rijp om Europa dichterbij te halen. Letterlijk. Perscentrum Nieuwspoort was dinsdagmiddag voor een paar uur het strijdtoneel voor zeven (kandidaat-)Europarlementariërs.

De deelnemers

De zeven deelnemers aan deze tweede editie van het Verkiezingsdebat vertegenwoordigen zeven partijen die straks aan de Europese verkiezingen meedoen. Ze kregen allemaal ruimschoots de kans om hun standpunten naar voren te brengen, en wel op twee verschillende thema’s.
De tweede, ‘innovatie en de financiële sector’, komt in dit artikel aan bod. De andere, ‘duurzaamheid en duurzame financiering’, is in een apart artikel opgenomen.
De zeven deelnemers (v.l.n.r.):
1. Derk Jan Eppink (FvD)
2. Sabine Klok (GroenLinks)
3. Auke Zijlstra (PVV)
4. Sophie in ’t Veld (D66)
5. Caroline Nagtegaal (VVD)
6. Arnout Hoekstra (SP)
7. Paul Tang (PvdA)

 

Europa heeft problemen
Onder leiding van dagvoorzitter Charles Groenhuijsen verschoof de eerste stelling (‘Europese regels werken belemmerend voor innovatie in de financiële sector ’) al snel richting data. Volgens Paul Tang (PvdA) heeft Europa namelijk te kampen met een grote achterstand op de VS en China, en heeft dat alles te maken met data. “Wij geven onze data gewoon weg. Europa heeft grote problemen.”
Dat was Sophie in ’t Veld (D66) helemaal met hem eens. “Het zijn ook niet de Europese regels die belemmerend werken”, meent zij, “maar de nationale regels. Dat zijn net betonnen muren op de grens. FinTechs die Europa willen veroveren, lopen tegen al die nationale barrières aan, en uiteindelijk worden ze opgekocht door Amerikanen. Als wij een voorloper willen worden, moeten die betonnen muren om.”

Data is oorlog
Tang ging ook meteen in op stelling twee, over een gelijk speelveld tussen ‘traditionele’ spelers en nieuwe aanbieders, en benadrukte dat de financiële sector helemaal niet bang is voor de FinTechs. “Maar wel voor Google of Facebook. Kijk maar naar de zelfrijdende auto. Wie zijn daar de concurrent? Google en Apple, en dat is heus niet omdat ze zo geïnteresseerd zijn in mobiliteit. Welnee, zij hebben onze data.”
“Helemaal eens”, reageerde Derk Jan Eppink (Forum voor Democratie). “Er is een enorme handel in data en niemand die meer weet waar de data voor wordt gebruikt. We worden niet meer beschermd, maar zijn een doelwit.”
Sophie in ’t Veld (D66) sprak in die zin zelfs van oorlog. “Er is een oorlog om gegevens gaande. Data zijn commerciële goederen geworden.”
Nu was het de beurt aan Auke Zijlstra (PVV) om de woorden “helemaal eens” uit te spreken. “Wij zijn ervan overtuigd dat er grote gaten zitten in de Europese wetgeving voor financiële diensten. Ik probeerde pas via een app te betalen en toen ik de voorwaarden eens bekeek, schrok ik me rot.”
De deelnemers zijn het tot slot in grote lijnen met elkaar eens dat er een gelijk speelveld moet komen voor oude en nieuwe spelers. Zoals Caroline Nagtegaal (VVD) het zo mooi verwoordde: “We zijn blij dat we FinTech-bedrijven hebben, maar dat gelijke speelveld moet er komen. Ook als dat betekent dat we soms wat moeten schrappen of juist iets nieuws moeten invoeren.”

Grootste uitdaging?

Het panel kreeg vanzelfsprekend het laatste woord. Wat is of wordt hun grootste uitdaging?
Paul Tang (PvdA): “In zijn algemeenheid is dat het overeind houden van de idealen en het creëren van steeds meer tegenmacht in Europa. Maar waar ik me de meeste zorgen over maak, is onze data.”
Arnout Hoekstra (SP): “Europese samenwerking om een tweede bankencrisis te voorkomen. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat mensen de baas zijn in plaats van de bedrijven.”
Caroline Nagtegaal (VVD): “Ik hoop een strenge juf te zijn die kijkt of iedereen zich aan de regels houdt, maar ik wil ook graag nieuwe zaken regelen, zoals ik heb gedaan voor crowdfunding.”
Sophie in ’t Veld (D66): “We moeten weer grip krijgen op de wereld. En in de wereld van Trump en Facebook is daar maar één manier voor: een sterk en verenigd Europa.”
Auke Zijlstra (PVV): “Onze grootste uitdaging wordt om politieke wil te creëren voor een goed vrijhandelsakkoord met de Britten na de Brexit. Brexit is een gevaar, geen kans!”
Sabine Klok (GroenLinks): “De financiële crisis is meer dan tien jaar geleden, maar nog steeds zijn hervormingen nodig. Ook is er nog veel te doen in sustainable finance.”
Derk Jan Eppink (FvD): “In de VS is het economisch nog nooit zo goed gegaan. De VS loopt ook ver voor op Europa. Ten tweede ben ik voor een herijking van het klimaatbeleid.”

 

 

 

Shutterstock 2320781927

De AI-act voor verzekeraars 29 mei 2024

  • 29-5-2024
  • Webinar
  • Toepassing wet- en regelgeving
Shutterstock 1888881763

Schademiddag 2024

  • 5-6-2024
  • Event
  • Vakkennis

Was dit nuttig?