#jongeverzekeraars (2): “Ik wil impact maken, maar niet op papier”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
12-09-2019

Werken bij een verzekeraar is leuk! Waarom? Dat vertellen young professionals in de serie #jongeverzekeraars. Wat vinden zij belangrijk in hun werk en waarom hebben zij voor een baan ‘in de verzekeringen’ gekozen? In deel twee is het woord aan Menno, IT-trainee bij Aegon.

Hoe ben je bij Aegon terechtgekomen?

“Toen ik mijn studie Technische Bestuurskunde afrondde bij Ernst & Young, kwam ik erachter dat ik het IT-vak heel leuk vind, maar nog niet klaar met leren was. Ook realiseerde ik me dat ik maar één keer een traineeship kan doen, dus googelde ik op IT traineeships. Het zoekresultaat? KLM, Heineken, ING en een aantal grote detacheringsbedrijven. Om een goede keuze te maken, wilde ik weten wat die bedrijven precies doen. Als je het heel simpel bekijkt, brengt KLM passagiers van a naar b en wil Heineken zoveel mogelijk flesjes bier verkopen. Ook het IT Development Program van Aegon kwam voorbij en maakte mij nieuwsgierig, omdat een verzekering geen tastbaar product is. Het gaat om risico’s inschatten en premies berekenen. Dat vond ik interessant!”

Wat houdt het IT Development Program in?

“In anderhalf tot twee jaar tijd doe ik drie projecten binnen verschillende IT-afdelingen. Daarnaast leer ik tijdens speciale onboardingdagen de organisatie kennen. Trainees doen verder een persoonlijk leiderschapstraject en krijgen ruimte voor extra trainingen naar keuze. Ik werk nu aan mijn tweede project. Samen met mijn team ontwikkel, implementeer en beheer ik IT-applicaties voor de financiële afdelingen. Met onze applicaties maken zij rapportages voor Aegon zelf, maar ook voor stakeholders als DNB.”

Wat staat er vandaag op de agenda?

“Goede vraag. We werken Agile, dus aan de hand van het ‘Agile bord’ op de werkvloer doe ik eerst wat kleine taken. Ook verzorg ik, als scrummaster, de dagelijkse stand ups waarin lopende projecten kort met het team worden besproken. Verder bestaat mijn dag uit een meeting met ontwikkelaars en gebruikers over een update van een applicatie waarin de nieuwe features worden besproken. Gisteren had ik de wekelijkse lunch met alle IT-trainees, maar straks schuif ik weer bij mijn eigen team aan. En voordat ik op de fiets naar huis ga, werk ik nog even verder aan een training over een nieuwe applicatie voor collega’s.

"IT is ongrijpbaar, daarom ben ik gek op praatplaten"

Wat vind je leuk aan je huidige project?

“Ik ben dé schakel tussen alle betrokken teams. Ik werk met techneuten, actuarissen, communicatiemensen en de eindgebruikers. De afwisseling tussen die verschillende kennisgebieden vind ik superleuk. Iedereen heeft hetzelfde doel, maar loopt tegen verschillende problemen aan. Heldere communicatie is dan heel belangrijk. IT is ongrijpbaar. Met alleen een mondelinge uitleg haken collega’s af, dus ben ik gek op de ‘praatplaten’ die ik met Microsoft Visio maak om werkprocessen te visualiseren.”

Jij bent de spil van een project, is dat soms niet lastig?

“In een grote organisatie als Aegon heeft elke medewerker een klein stukje van de puzzel. Om de hele puzzel te kunnen leggen, heb je dus veel verschillende mensen nodig. Ik ben met andere woorden altijd afhankelijk van anderen en natuurlijk frustreert dat me af en toe. Tijdens mijn studie kon ik mijn eigen gang gaan. Dat is nu anders. Ik wil graag impact maken. Niet op papier, maar iets maken of ontwikkelen. En dat duurt soms langer dan ik zou willen.”

Als je terugkijkt op de eerste tien maanden bij Aegon, heb je dan al impact gemaakt?

“Ja, tijdens mijn eerste opdracht heb ik voor mijn gevoel wel impact gemaakt. Ik moest aan de slag met een cloud document storage-oplossing. De vraag was of dat binnen Aegon zou werken. Ik heb een team samengesteld, het budget berekend en een businesscase geschreven. Sommige collega’s vroegen zich af waarom het project nu ineens zo goed liep, terwijl het eerst niet van de grond kwam. Door de vrijheid en verantwoordelijkheid die ik had gekregen, kon ik ‘er bovenop’ zitten en bij problemen heel snel schakelen. Dat helpt. Sterker nog, het project werd op een gegeven moment te groot voor mij als trainee en wordt nu door een andere collega geïmplementeerd. Dat vind ik gaaf!”

"Daar heb je Menno weer over de financiën"

Tot slot. Welke impact heeft ‘werken in de verzekeringen’ op jou?

“Door mijn werk in de financiële sector ben ik erachter gekomen dat ik van zekerheid houd. Op dit moment heb ik alleen een reis- en aansprakelijkheidsverzekering, maar dat verandert binnenkort. Ik ga namelijk samenwonen en verdiep me nu heel bewust in verzekeringen en hypotheken. Mijn vrienden zijn daar veel minder mee bezig. Zij zeggen weleens: ‘Oh, daar heb je Menno weer over de financiën’. Maar ja, als je over een paar jaar een huis wilt kopen, moet je nu wel beginnen met sparen.”


Was dit artikel nuttig?